“Γέρε χρόνε φύγε τώρα ..” τραγουδάμε πλέον, αφού ήδη το νέο έτος μας χτυπά την πόρτα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να φτιάξουμε την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα.
Τί βασιλόπιτα όμως;
Φυσικά την αγαπημένη μου Πολίτικη βασιλόπιτα με γκανάζ
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί παρέα.
Βασιλόπιτα πολίτικη
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
250 γρ. χλιαρό γάλα
100 γρ. νερό
250 γρ. ζάχαρη
1 φακ. ξερή μαγιά
80 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδας
1 αυγό
750-800 γρ. αλεύρι φαρίνα
2 βανίλιες
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κακουλέ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Θα βάλουμε όλα τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά μας.
Αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί σε ένα καλά λαδωμένο μπολ για μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το βάζουμε σε μία φόρμα σιλικόνης των 20 εκ. για να δώσει όγκο και για να μπορέσουμε να το βγάλουμε αργότερα πιο εύκολα.
Το αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170-180° βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να μας ροδοκοκκινίσει.
Αφού βγει από τον φούρνο, βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τη φόρμα και την τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα.
Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα, ετοιμάζουμε τη γκανάζ.
Υλικά:
200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
Διαδικασία της γκανάζ:
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα 200 γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί λίγο, τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα των 200 γρ.
Μόλις λιώσει καλά προσθέτουμε και τη 1 κουτ.σουπ. ηλιέλαιο.
Έτοιμη η γκανάζ και την περιχύνουμε πάνω από την κρύα βασιλόπιτα.
Ο στολισμός είναι καθαρά δική μας επιλογή.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και …
ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟ το 2023