Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου λέει το παραδοσιακό τραγούδι, δηλώνοντας την παρουσία του πιο αγαπημένου φυτού στην Ελλάδα, με την υπέροχη γνωστή σε όλους μας ευωδία!
Ο Βασιλικός έχει την επιστημονική ονομασία Ώκιμον το βασιλικόν – Ocimum basilicum και ανοίκει στην οικογένεια των Χειλανθών, ονομάζεται ακόμα και Βότανο του Αγίου Ιωσήφ
Ο Βασιλικός είναι ένα ισχυρό φυσικό εντομοαπωθητικό, είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης στο οργανισμό και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της ευτυχίας.
Το υπέροχο αυτό φυτό κατάγεται από την Ινδία , όπου ο μύθος θέλει την όμορφη Τούλσι (στα ινδικά ο βασιλικός) να μεταμορφώνεται στο ομώνυμο φυτό, για να γλυτώσει από τον έρωτα του θεού Βισνού. Σήμερα, στην Ινδία, ο βασιλικός είναι το ιερό φυτό των Ινδουιστών και του Κρίσνα.
Υπήρχε πριν 4.000 στην Αίγυπτο, και στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται πως, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος γύρισε από την εκστρατεία του στις Ινδίες, μεταξύ των άλλων, έφερε και τον βασιλικό μαζί του, ενώ σήμερα καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα ευδοκιμεί το ιδιαίτερο είδος βασιλικού που χαρακτηρίζεται ως ο αθάνατος πλατύφυλλος, ο οποίος διατηρείται δροσερός και πράσινος όλο το χρόνο και μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια.
Ο βασιλικός μπορεί να μεταφυτευτεί από μοσχεύματα, διατηρείται ακόμα και σε σκέτο νερό βγάζοντας ρίζες ενώ δημιουργείται σαν νεογενές φυτό μέσα από την φύτευση σπόρου.
Διαθέτει στα φύλα του αιθέρια έλαια και ευγενόλη στην οποία οφείλει τη υπέροχη μυρωδιά του, ενώ περιέχει διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κάθε είδους.
Βασιλικός έχει θεραπευτικές ικανότητες
- Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει από τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.
- Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο.
- Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα και συνιστάται στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.
- Το αιθέριο έλαιο επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση.
- Έχει αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό, ενώ σε σκόνη καταπολεμά το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο αν το ρουφήξουμε σαν εισπνοή από την μύτη.
Το χρησιμοποιούμε σαν αρωματικό φυτό στα φαγητά μας ενώ στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών pesto, μια πράσινη Ιταλική σάλτσα ελαίου και βοτάνου, έχει για βάση της το βασιλικό.
Φτιάχνουμε και απολαμβάνουμε έγχυμα βασιλικού
Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, ρίξτε 1 κουταλιά του γλυκού από το βότανο και αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώστε και πιείτε τρεις φορές την ημέρα.
Πίνουμε αφέψημα βασιλικού
Βράστε 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο βότανο βασιλικό σε ένα μπρίκι με νερό για 2-3 λεπτά. Αφήστε το για λίγο για να βγουν όλα τα έλαιά του, σουρώστε και πιείτε τρεις φορές την ημέρα.
Το φυτό αυτό είναι συνδεδεμένο με την Εκκλησία μας , φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως τα Θεοφάνεια, ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμό, βουτώντας ένα κλαδί βασιλικό μέσα στο άγιασμα ενώ στη γιορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, στις εκκλησίες, μοιράζεται βασιλικός.