Βασικά σημεία της συνέντευξής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου Βουλής,στο OPEN και την εκπομπή «ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ»:

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τσακώνονται, αφού όταν πρόκειται να μοιράσουν καρέκλες συνεννοούνται και ψηφίζουν μαζί, όπως έκαναν και πρόσφατα με τις θέσεις του ΑΣΕΠ.

Εμείς προτείναμε μια διαδικασία μέσω open.gov για την πλήρωση των θέσεων και δεν τη δέχτηκαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι καμία εφημερίδα δεν αναφέρθηκε σε αυτό το μοίρασμα των θέσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γιατί τις μισές τις ελέγχει ο ένας και τις άλλες μισές ο άλλος.

  • Αναφορικά με το θέμα της αισχροκέρδειας: Βεβαίως υπάρχει μια παγκόσμια κρίση και ο πόλεμος την επηρέασε. Όμως οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν ξεκινήσει πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί και οι αναλυτές. Για την αντιμετώπιση των αυξήσεων είχε προταθεί η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, μεταξύ άλλων, πρότεινε το πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας. Την πρόταση, δηλαδή, που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πώς θα βοηθούσε αυτό: το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η ΝΔ όριζε τη μέση τιμή για τον καταναλωτή με βάση τη μέση τιμή του φυσικού αερίου. Όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξασφαλίσαμε ενεργειακή επάρκεια αποκλειστικά μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πέντε ώρες. Επομένως, όταν πληρώνουμε λογαριασμούς, δεν πληρώνουμε μόνο ρεύμα από φυσικό αέριο, περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιγνίτης. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και αυτή όρισαν την τιμή του ρεύματος βάσει της τιμής του φυσικού αερίου, μια κίνηση που μας έχει εγκλωβίσει στις αυξήσεις. Μόνο το πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας θα μπορούσε να αναστείλει την εκτόξευση των τιμών. Αν εφαρμόζαμε το πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, θα ορίζαμε μια μέση τιμή που θα εμπόδιζε την αισχροκέρδεια των πέντε μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών στη χώρα.
  • Η ΝΔ επικαλείται τις επιδοτήσεις. Αλλά, οι επιδοτήσεις προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν έχει νόημα να εισπράττουμε, ως κράτος, τα υπερέσοδα και μετά να τα δίνουμε σε επιδοτήσεις για να τα ξαναπαίρνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και όποιος άλλος έχει υπερκέρδη από αυτή τη συνθήκη. Σήμερα πρέπει να προσέξουμε πολύ γιατί έχουμε το δεκαετές ομόλογο στο 4,75% και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Επίσης, στην Ελλάδα έχουμε αύξηση 25% με 30% στα βασικά αγαθά. Αυτό σημαίνει σκληρή αισχροκέρδεια παντού και έλλειψη μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπισή της.
  • Αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους: Θέλω να επισημάνω ότι η πολιτική κάποιων κομμάτων έχει πάντα πατριωτικά χαρακτηριστικά. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, στηρίξαμε την ελληνογαλλική και την ελληνοαμερικανική συμφωνία για να μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που δέχεται. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ενιαίο μέτωπο και εθνική συνεννόηση για αυτά τα θέματα.

· Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές: Από όλη τη συζήτηση χθες αυτό που κατάλαβα είναι ότι για την παρακολούθησή του μάλλον φταίει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Τόσο παράλογα έχουν γίνει όλα στη διερεύνηση και τη συζήτηση αυτής της υπόθεσης. Επίσης ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί παραιτήθηκαν ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων, αφού δεν φταίνε σε τίποτα. Ή είναι πράκτορες του κ. Ανδρουλάκη ή πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους.

Προηγούμενο άρθροΦλώρινα: Κέντρο Προστασίας Λύκου & λύγκα
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Τ.Κ. Πλατέος, στα πλαίσια εργασιών ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών