Βάλσαμο, το φυτό που γαληνεύει το σώμα. Παρασκευή βαλσαμόλαδου! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Βάλσαμο είναι το φυτό που γαληνεύει τόσο τον οργανισμό που παρομοιάζουμε την ηρεμία της ψυχής με αυτό, «Βάλσαμο στην ψυχή».

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Το βάλσαμο μας δίνει το σπαθόλαδο – hypericum oil  ένα αποτελεσματικό φάρμακο και καλλυντικό,  ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.

Το βότανο αυτό στην παράδοση συνδέεται με τον Αγ. Ιωάννη Κλήδονα  και λέγεται πως ανθίζει ανήμερα της γιορτής του στις 24 Ιουνίου.

Το βάλσαμο δίνει το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο που αποτέλεσε το περίφημο θαυματουργό ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με αυτό θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες και καταπράιναν τους πόνους και τις φλεγμονές, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για τις πολλές του ιδιότητες, αξίζει να επισημάνουμε ότι το βότανο αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκορίδη και του Γαληνού.

Είναι γνωστό 2.500 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην αρχαία Κίνα, Ινδία, και Αίγυπτο, στους Άραβες και στους Πέρσες. Στις χώρες αυτές πίστευαν πως τα φυτά που ανθίζουν στις αλλαγές των εποχών θεωρούνταν θεραπευτικά και μαγικά.

Η επιστημονική ονομασία του βάλσαμου είναι «Υπερικόν το διάτρητον –  Hypericum perforatum», ενώ είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο και

Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, βοηθά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα.

Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Περιέχει τις ουσίες hypericin, pseudohypericin και έχει αναλγητικές ιδιότητες, αλλά και μια κυρίως δραστική ουσία, τη hyperforin.

Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων,σε απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βάλσαμο θεωρείται, αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές, τονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς, καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα, εμμηναγωγικό, διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιπυρετικό και παυσίπονο.

O Ε.Ο.Φ. έχει αναγνωρίσει το Υπερικόν ή βάλσαμο ως προϊόν φυτικής προέλευσης, εντάσσοντάς το στα συμπληρώματα διατροφής, με ένδειξη την ελαφριά κακοδιαθεσία, τη νευρική ένταση και την κατάθλιψη, με ικανότητα αλληλεπίδρασης με αντιρετροϊκά, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πως θα παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο

Μαζεύετε τα άνθη Βάλσαμου και τα βάζετε σε ένα βάζο για τρεις εβδομάδες στον ήλιο, η δοσολογία είναι 1 μέρος άνθη προς 3 μέρη ελαιόλαδο. Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα είναι έτοιμο για χρήση.

Το βάλσαμο και το βαλσαμόλαδο κατά την χρήση του μπορεί να έχει παρενέργειες, γι αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι δεν είναι ένα απλό φυτό.

Προηγούμενο άρθροΝησέλι : 80χρονος προσπάθησε να αυτοκτονήσει με όπλο φλόμπερ
Επόμενο άρθροΑΛΜΗ Α.Β.Ε.Ε. – Αλεξάνδρεια : Ζητούνται για πρόσληψη τεχνολόγοι τροφίμων