Tυρόψωμο «πειραγμένο» – Μεστή γεύση με μια ρουστικ πινελιά

Tυρόψωμο

Το τυρόψωμο των Κυκλάδων είναι από τα πιο νόστιμα και η φίλη μου η Έφη το φτιάχνει με μεγάλη μαεστρία.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σερβίρει με ελιές και με τη χωριάτικη σαλάτα η αρμονία είναι μοναδική. Μου αρέσει που κάποιες φορές το ετοιμάζει για το πρωινό μας με αυγά τηγανιτά και ντοματάκια και τα απολαμβάνω πραγματικά από τη βεράντα της ατενίζοντας τη χώρα της Μυκόνου.

Το γάλα και το γιαούρτι δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο ψωμί που είναι πολύ θρεπτικό.

Τώρα που έχουμε περισσότερο χρόνο αφού μένουμε πολύ μέσα στο σπίτι, είναι ότι καλύτερο… ότι πιο νόστιμο και μοσχομυριστό.

Τυρόψωμο «πειραγμένο»

Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, Μύκονος

Υλικά

2 αυγά μεσαία

¾ του φλιτζανιού γιαούρτι

200 ml φρέσκο γάλα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

80 ml ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

½  κ.γ. ζάχαρη

450 γρ. τυρί φέτα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το γιαούρτι και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το τυρί φέτα, που το σπάμε με το πιρούνι.

Ρίχνουμε και λίγο πιπέρι.

Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε αλεύρι, περίπου τα ¾ της ποσότητας, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Τα ανακατεύουμε δυνατά και τα ζυμώνουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δεν κολλά στα χέρια μας.

Λαδώνουμε ένα ταψί και ακουμπώντας τη ζύμη στη βάση ανοίγουμε με το χέρι μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ανάβουμε το φούρνο στους 50ο C και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βγάζουμε το ταψί και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170ο C και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας πινέλο την επιφάνεια από το τυρόψωμο και με την οδοντογλυφίδα τρυπάμε το ζυμάρι, σε διάφορα σημεία.

Βάζουμε το τυρόψωμο στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έγινε το τυρόψωμο, με ένα μαχαιράκι βυθίζοντάς το μέχρι μέσα. Αν βγει καθαρό το τυρόψωμο είναι έτοιμο, διαφορετικά το αφήνουμε ακόμα.

Το βγάζουμε από το φούρνο και χωρίς να το σκεπάσουμε το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 03-04-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 3 Απριλίου 2022