Τυρόψωμα με πιπεριά Φλωρίνης – Ψωμί από τα χεράκια σας

Τυρόψωμα με πιπεριά Φλωρίνης

Κάποιες φορές «ακούγεται» δύσκολο να φτιάξουμε το αγαπημένο μας ψωμάκι… ίσως και να το προσπαθήσαμε και δεν μας βγήκε.  Το σίγουρο είναι ότι δεν είχαμε τη σωστή συνταγή με τις αναλογίες και τα μικρά μυστικά, που μας δίνει η φίλη μου η Έφη.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εκείνη συνηθίζει να το φτιάχνει και αρέσει πολύ. Κάθε φορά ακολουθώντας τη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας αρωματικά ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα τυριά που σας αρέσουν κίτρινα, καπνιστά ή ροκφόρ και μανιτάρια σε φετούλες. Μου άρεσε πολύ την τελευταία φορά που έβαλα μπέικον αφού το είχα περάσει από αντικολλητικό τηγάνι και το έκοψα σε μικρά κομμάτια. Αυτό που ενθουσίασε τους μικρούς μου φίλους ήταν όταν έβαλα κομμάτια από ψητά λουκανικάκια. Το κακό ήταν ότι μου τα ζητούσαν συνεχώς.

Σε ότι αφορά το σχήμα εσείς μπορείτε να πλάσετε κουλούρια ή φραντζολάκια ή ακόμα να κάνετε τη ζύμη σε πλεξούδες.

Η επιλογή δική σας και σίγουρα θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή.

Τυρόψωμα με πιπεριά Φλωρίνης 1

Τυρόψωμα με πιπεριά Φλωρίνης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

550 – 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

200 ml χλιαρό νερό ή μισό μισό με γάλα φρέσκο

20 γρ. μαγιά φρέσκη ή 11/2 φακελάκι ξηρή

1 κ.γ . ζάχαρη

60 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.γ. αλάτι

100 γρ. βούτυρο λιωμένο, για επάλειψη

250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

1 πιπεριά Φλωρίνης, χωρίς σπόρια ψιλοκομμένη σε φέτες ή καρέ

Για επάλειψη

Βούτυρο

Προαιρετικά σουσάμι ή 1 κ.σ. γιαούρτι

Τυρόψωμα με πιπεριά Φλωρίνης 2

Τρόπος Παρασκευής

Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό ή μισό νερό μισό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσοχή, το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι και τη ζάχαρη.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αλείφουμε τη ζύμη με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ισομεγέθεις μπαλίτσες τις βουτυρώνουμε και προσθέτουμε το τυρί και την πιπεριά. Ζυμώνουμε και πάλι ώστε το τυρί να πάει σε διάφορα μέρη.

Απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι μας και πλάθουμε ψωμάκια στο σχήμα που θέλουμε.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε αραιά γιατί θα φουσκώσουν τα τυρόψωμα.

Τα αλείφουμε με βούτυρο ή γιαούρτι και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι ή μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τα τυρόψωμα να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 07-06-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 7 Ιουνίου 2021