Tυροπιτάκια τσαχπίνικα – Νόστιμα και πανεύκολα

Tυροπιτάκια τσαχπίνικα

Μια πολύ εύκολη λύση για να πάρουν κάτι νόστιμο τα παιδιά στο σχολείο ή να μοιραστούν με τους φίλους τους στο πάρτυ.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι φίλοι σας θα το εκτιμήσουν γιατί δένουν αρμονικά με τσίπουρο ή μπύρα.

Εαν θέλετε μπορείτε να χαρίσετε και την δική σας πινελιά «παίζοντας» με τα μίγματα τυριών. Αντί φέτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μπλε τυρί ή ακόμα να κάνουμε συνδυασμό της γέμισης τυριών με μπουκίτσες αλλαντικών,  προσθέτοντας λίγο μπέικον ή λουκανικάκια σε φετούλες ή ζαμπόν.

Το φύλλο κουρού το κάνετε εύκολα και νομίζω ότι η συνταγή μας είναι η πιο νόστιμη.

Τυροπιτάκια τσαχπίνικα

Από την Τάτα Χατζηαρβανίτη, Αγία Παρασκευή

Υλικά

Για το φύλλο κουρού

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

170 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Πιπέρι

Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα σχετικά μαλακή

50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

1 φρέσκο αυγό

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πρέζα πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το πιπέρι  και τα ανακατεύουμε καλά.

Στο αλεύρι προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μίγμα γιαουρτιού.  Ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά ή με το χέρι μας και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά.

Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, το αυγό, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.  Η γέμιση είναι έτοιμη.

Κόβουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι και τα απλώνουμε στην παλάμη μας ή ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και κόβουμε σε κουπάτ.

Αυτά που έφτιαξα άνοιγα το φύλλο στην παλάμη μου γιατί δεν είχα πλάστη, την συγκεκριμένη στιγμή.

Στη μέση του φύλλου βάζουμε λίγο παραπάνω από μια κουταλίτσα του γλυκού γέμιση τυριών.

Κλείνουμε το τυροπιτάκι με το πιρούνι ή με τα δάκτυλα και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.

Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε κάποια απόσταση μεταξύ τους και αν θέλουμε να γυαλίσουν τα περνάμε με το πινέλο, με μίγμα αυγού και γάλακτος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βγάζουμε τα τυροπιτάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022