Τυροπιτάκια της γιαγιάς Χριστίνας – Τόσο νόστιμα… που δεν σταματάς

Τυροπιτάκια

Η γιαγιά μου η Χριστίνα, που μας μεγάλωσε ήταν καταπληκτική μαγείρισσα, ίσως η αγάπη μου για το καλό φαγητό να ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια και βέβαια είναι και το DNA της οικογένειας που με ακολουθεί…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα τυροπιτάκια και τα υπόλοιπα πιτάκια μας τα έφτιαχνε για το σχολείο και βέβαια ήταν ονομαστά από τους συμμαθητές μου.

Η πρώτη ύλη ήταν πάντα εκλεκτή η φέτα ήταν από τον Ζαφόλια, το πιο παλιό τυράδικο της Αθήνας, με εκλεκτό τυριά από όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς έκλεισε πριν από λίγα χρόνια. Το αραβοσιτέλαιο το χρησιμοποιούσε για να έχουν τα τυροπιτάκια πιο λαμπερό χρώμα.

Όπου χρησιμοποιούσε αυγό έβαζε πάντα μοσχοκάρυδο για να χαρίσει άρωμα και ο δυόσμο ή ο μάραθος πάντα υπήρχαν στην αυλή της για να διανθίζει τις γεύσεις της.

Το καλό είναι ότι επέμενε να μου μαθαίνει τις συνταγές και έτσι τα τυροπιτάκια μου γίνονται πολύ νόστιμα.

Η συνταγή δική σας.

τυροπιτάκια γιαγιάς 2

Τυροπιτάκια της γιαγιάς Χριστίνας

 Υλικά

 Για τη ζύμη

 550-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό

 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 1 κ. γ. αλάτι

  Για τη γέμιση

  300 γρ. φέτα ΠΟΠ

  150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

  2 αυγά φρέσκα, μεγάλα

  1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

  Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

  1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  Για το άλειμμα

 1 αυγό χτυπημένο

τυροπιτάκια γιαγιάς

 Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αραβοσιτέλαιο, το βούτυρο, το αλάτι και τα ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και αργά αργά τα ρίχνουμε στο μείγμα και  αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα και την «σπάμε»  με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τον δυόσμο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε μπαλάκια με τη ζύμη στο μέγεθος που θέλουμε μικρά ή μεγάλα, για τα μικρά η ζύμη πρέπει να έχει το μέγεθος καρυδιού.

Το πατάμε με την παλάμη μας πάνω στο πάγκο ή τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.

Βάζουμε στη μέση από μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε τα τυροπιτάκια. Πατάμε λίγο και με το δάκτυλο να μην φύγει η γέμιση αν θέλουμε.

Στο ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια.

Mε το πινέλο περνάμε τα τυροπιτάκια με το αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε μέχρι να κρυώσουν λιγάκι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα  Πέμπτη 20-01-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022