Tυροπιτάκια με κρεμμύδι – Μακεδονίτικη γεύση που ενθουσιάζει

Πρώτη φορά τα δοκίμασα στα Σέρβια Κοζάνης, στο εστιατόριο της φίλης μου Νανάς Γκαμπούρα. Τα βρήκα ιδιαίτερα νόστιμα και η συνταγή έχει τη δική της ιστορία, αφού προέρχεται από την γιαγιά της.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Παρόμοια συνταγή είχα δοκιμάσει και στα Χανιά, που εκεί τα ονοματίζουν  κρεμμυδοκαλτσούνια και γίνονται στο τηγάνι. Αυτό είναι γαστρονομικός πολιτισμός, που πρέπει καταγραφεί ώστε να διασωθεί αφού πολλές τοπικές αυθεντικές συνταγές  λέγονται στόμα με στόμα από γενιά και γενιά…

Η Νανά για να μου κάνει το χατήρι, ετοίμασε τα νόστιμα τυροπιτάκια και έβαλε διάφορα μυρωδικά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αγαπημένα μας τυριά αντί της φέτας μπορούμε να βάλουμε κατσικίσιο τυρί ή ακόμα γραβιέρα τριμμένη, κασέρι τριμμένο.

 Tυροπιτάκια με κρεμμύδι

Από τη Νανά Γκαμπούρα, executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της Μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

 

 Υλικά

500 γραμμάρια φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

400 γρ. φέτα μαλακή,  θρυμματισμένη

100 γρ. κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, ή ξινομυζήθρα

Μισό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μεγάλα φρέσκα αυγά

1 κ.σ φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Ρίγανη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το φινίρισμα

1 κρόκος

 σουσάμι ή και μαυροσούσαμο

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί σε χαμηλή φωτιά για

για 10-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει, ανακατεύοντας συνεχώς.

Τα  βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, τη ρίγανη και το πιπέρι.

Σε μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα τυριά ανακατεύοντας καλά.

Στον πάγκο της κουζίνας ανοίγουμε τα φύλλα και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε κατά μήκος σε 4 λωρίδες.

Βάζουμε δύο λωρίδες αφού τις περάσουμε με ελαιόλαδο.

Στην κάτω δεξιά γωνία του φύλλου βάζουμε ένα κουτάλι γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό ή τρίγωνο φάκελλο. Το διπλώνουμε από γωνία σε γωνία και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολα βάζουμε τα πιτάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω για να μην χυθεί η γέμιση. Χτυπάμε λίγο τον κρόκο και με ένα πινέλο “περνάμε” τα τυροπιτάκια.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15 – 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα πιτάκια μας.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο χωρίς να τα σκεπάσουμε.