Τυρόπιτα της Έφης – Πανεύκολη και νόστιμη

Η Έφη είναι αγαπημένη φίλη μου που ζει μόνιμα στο Dusseldorf . Έτσι οι αποδράσεις μου, στην πανέμορφη πόλη της είναι συχνές και οι αναμνήσεις μας πλημμυρισμένες με γέλια, αγκαλιές, εκδρομές, εκπλήξεις, χρώματα, αρώματα και γεύσεις μοναδικές…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Έφη είναι άνθρωπος της γαστρονομικής μας οικογένειας, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ιδιοκτήτρια ενός πολύ γνωστού εστιατορίου στις Βρυξέλες. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται «αποκλεισμένη» στο σπίτι της στην Μύκονο … και μου στέλνει φωτογραφικά τις δημιουργίες της, για τους φίλους του Emvolos, που την συντροφεύει στη Γερμανία και μαθαίνει τα νέα της Ελλάδας, αντικειμενικά και υπεύθυνα.

Σκάω βέβαια γιατί δεν είμαι μαζί της, να δοκιμάζουμε πανεύκολες συνταγές, τεμπέλικες θα έλεγα αφού τις περισσότερες ώρες, θα κουβεντιάζαμε αναλύοντας στο μπαλκόνι της, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο. Τώρα το ατενίζω μόνον διαδικτυακά. Η ηρεμία της Μυκόνου τέτοια εποχή είναι μοναδική και η Έφη μου είπε

« φιλενάδα στα στενά της πόλης ακούω τα βήματά μου, τα πουλιά ποτέ δεν κελαηδούσαν τόσο δυνατά και οι ήχοι της θάλασσας υπέροχοι» …

Η Έφη μας δίνει τη συνταγή της μοσχομυριστής τυρόπιτας που έφτιαξε χωρίς φύλλο, με μαλακή βελούδινη φέτα, γιαούρτι, αυγά,  την πασπάλισε με καπνιστή πάπρικα και έβαλε και μερικές ελίτσες δίπλα για να θυμίζει περισσότερο Ελλάδα που της λείπει τους χειμώνες…

Τυρόπιτα της Έφης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

 2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ baking powder

2 φρέσκα αυγά

500 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας

1 πρέζα αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Νερό

 Καπνιστή πάπρικα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μείγμα.

Θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και την προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το baking powder  σιγά σιγά βάζοντας το χέρι μας βαθιά στο μπολ ώστε να ανακατευτεί καλά.

Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό βάζουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε και πάλι.

Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνειά του ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο κάτω μέρος στους 180ο C για 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά.

Βγάζουμε την πίτα και την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί για 20 λεπτά.

Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα για να «ζητά» ούζο ή κρασί.

Δίπλα βάζουμε και λίγες ελίτσες και απολαμβάνουμε τις στιγμές ατενίζοντας την θάλασσα…

Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο – Τα θέματα
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022