Tυρόπιτα στριφτή ρουμελιώτικη – Νόστιμη και απολαυστική…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια τυρόπιτα αυθεντική βουνίσια, γεύση κελαριστή με πινελιές ρουστίκ. Πιο νόστιμη δεν γίνεται …

Ανοίγουμε φύλλο πολύ εύκολα, με τη συνταγή της Μαρίνας και διαλέγουμε μια ωραία φέτα, γάλα και το άρωμα του δυόσμου μαζί με το ούζο χαρίζουν νοστιμιά και άρωμα.

Η Μαρίνα, είναι μια νέα κοπέλα, επιστήμονας από την Αθήνα, που ζει από επιλογή στο Διχώρι, στην καρδιά των Βαρδουσίων. Μαγειρεύει ονειρικά στο «Μαγαζί του χωριού», περιποιείται το μποστάνι της.

Η Μαρίνα Κουτσοπούλου της γαστρονομίας

 Έξω η φύση επική … τόσο που δοξάζεις τον Δημιουργό, άλλωστε η μοναχική καμπάνα μας Τον θυμίζει τόσο έντονα. Χιόνι πυκνό έχει καλύψει την πλατεία με τα πλατάνια και εμείς με παρότρυνση της Μαρίνας κάνουμε βόλτα στον καταρράκτη που είναι σχεδόν παγωμένος.. και προσπαθώ με τον φωτογραφικό μου φακό να αιχμαλωτίσω τις μοναδικές εικόνες, το παιχνίδισμα του φωτός, τα πανυψηλα έλατα και τα πέτρινα περάσματα.

 Μοναδικά τοπία, μοναδικές γεύσεις όπως μοναδικό και το χαμόγελο της Μαρίνας στα επιφωνήματά μας … δοκιμάζοντας αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις στο πιο όμορφο βουνό τα Βαρδούσια…

Στα Βαρδούσια της ομορφιάς και των νερών

Αξίζει να οργανώσετε μια απόδραση εδώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χαρείτε ομορφιά, καθαρό αέρα και γεύσεις απίστευτες άλλωστε είναι το μόνο στέκι για φαγητό σε όλη την περιοχή.

Τα αγέρωχα βουνά των Βαρδουσίων

Εμπειρία γαστρονομική … όλες τις εποχές του χρόνου.

Η συνταγή για εσάς:

 Τυρόπιτα στριφτή ρουμελιώτικη 

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Βαρδουσίων

 Υλικά

Για τη ζύμη

 500 γρ. αλεύρι  μαλακό

1 κ. γ. αλάτι

1 κ.γ. ξίδι

2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

250 ml νερό

 Για τη γέμιση

 800 γρ. τυρί φέτα, σκληρή

10 αυγά

3 ½ φλιτζάνια γάλα φρέσκο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 σφηνάκι ούζο

1 κ.γ. φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένο

 Για την επάλειψη

 1 κρόκο αυγού

Λίγο γάλα

 Τρόπος παρασκευής

 Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο

 Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, αφού το έχουμε κοσκινίσει.

 Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.

 Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.

 Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.

 Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέχρι μέσα.

 Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι.

 Κόβουμε σε 6 ίσα μέρη.

 Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα μπαλάκια ζύμης και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.

 Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα.

 Αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα.

 Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 Σε ένα μπολ στεγνό χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα.

 Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε λίγο ακόμα.

 Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

 Τέλος προσθέτουμε τη φέτα που την έχουμε θρυμματίσει με ένα πιρούνι, το ούζο  και τον δυόσμο.

 Παίρνουμε τα φύλλα και  λαδώνουμε κάθε φύλλο ελαφρά με ένα πινέλο.

 Λαδώνουμε επίσης κι ένα μεγάλο, ρηχό ταψί.

 Κατά μήκος του φύλλου απλώνουμε  λίγη γέμιση και τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.

 Στη συνέχεια το στρίβουμε ελαφρά και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο.

 Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

 Με ένα πινέλο περνάμε τις πίτες με το μείγμα αυγού και γάλακτος.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα.

 Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν οι πιτούλες χωρίς να τις σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανές.

 Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 11-09-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου 2021