Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο – Από την Ελένη Μπρούφα

Τελικά δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα η πίτα. Με λίγη  προσπάθεια όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες πιτούλες και να συνοδεύσουμε μ’ αυτές τον καφέ μας, ένα γεύμα, ένα σνακ για τα παιδιά μας. Αρμόζει σε πολλές περιστάσεις .

Eleni_Mproufa
Από την Ελένη Μπρούφα

Υλικά:(Για ένα τετράγωνο ταψί κουζίνας)

1500-1700 γρ περίπου αλεύρι

½  κιλό τυρί φέτα

2 αυγά

1 κ.γλ αλάτι

200 γρ βούτυρο λιωμένο

200 γρ σπορέλαιο

 λίγο νεράκι χλιαρό (κατά προτίμηση)

tyropita-spitiki-2Εκτέλεση συνταγής:

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για να πάει παντού τοtyropita-spitiki-3 αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση απ το αλεύρι και ρίχνουμε το νερό μας.
  3. Με κυκλικές κινήσεις ανακατεύοντας με το χέρι μας, παίρνουμε όλο το αλεύρι. Αρχικά γίνεται ένας μαλακός χυλός, όσο παίρνουμε όλο το αλεύρι θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη).
  4. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Αυτά θα είναι και τα 2 φύλλα της πίτας μας.
  6. Τα στρογγυλοποιούμε και τα αφήνουμε λίγο, ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη.
  7. Ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας .Θρυμματίζουμε σε μπολ το τυρί μας. Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  8. Παίρνουμε το ένα από τα 2 στρογγυλοποιημένα φύλλα για να ανοίξουμε το πρώτο φύλλο μας. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας και το κάνουμε όσο πιο λεπτό γίνεται.
  9. Αφού ανοίξουμε το φύλλο (έχοντας ανακατέψει το λιωμένο βούτυρο και το σπορέλαιο),tyropita-spitiki-1 λαδώνουμε το φύλλο μας και το κλείνουμε (το κλείνουμε όπως διπλώνουμε μια πετσέτα).
  10. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και το δεύτερο φύλλο.
  11. Βουτυρώνουμε το ταψί μας, παίρνουμε το φύλλο που ανοίξαμε πρώτο και το ανοίγουμε σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού.
  12. Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί. Ρίχνουμε και απλώνουμε τη γέμιση και με την ίδια διαδικασία κάνουμε και το δεύτερο φύλλο.
  13. Αφού έχουμε τοποθετήσει και το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε γύρω γύρω την πίτα μας έτσι ώστε να κρατήσουμε μέσα τη γέμιση.
  14. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και τη βάζουμε για ψήσιμο.
  15. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.

(Κάποιες κυρίες συνηθίζουν να τη χαράζουν σε κομμάτια πριν το ψήσιμο, εγώ όχι δεν το κάνω. Αυτό το αφήνω σε σας. Η καθεμιά όπως προτιμάει).

Καλή σας επιτυχία!!

Προηγούμενο άρθροΟι νυχτερινές βάρδιες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις εργαζόμενες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη
Επόμενο άρθροΤο καλοκαιρινό διώροφο club sandwich νόστιμο και χορταστικό!