Εθιμική ελληνική γεύση της πασχαλιάς
Από την Ζαχαρούλα Εργαζάκη, ζαχαροπλάστη
Υλικά
Για το προζύμι
250 ml νερό χλιαρό
100 γρ. μαγιά
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
3 αυγά
250 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
¼ κ.γ. μαχλέπι
¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Για την γέμιση
1 κιλό σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. πραλίνα κρέμα
200 γρ. καρυδόψιχα χονδροτριμμένη
Για το φινίρισμα
Πετιμέζι
1 αυγό για άλειμα
Tρόπος παρασκευής
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το προζύμι. Ζυμώνουμε για λίγο και το αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι και κατά σειρά όλα τα υλικά της ζύμης. Τα χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρο από τον γάντζο. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 2 ώρες.
Το πλάθουμε και ανοίγουμε φύλλο παχύ με τον πλάστη.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και μόλις φτάσει στους 32ο ρίχνουμε την πραλίνα φουντουκιού ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε την σοκολάτα, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τυλίγουμε το τσουρέκι σε ρολό. Το βάζουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
Το αφήνουμε για μια ώρα ακόμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Με πινέλο «περνάμε» το αυγό και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου.
Μόλις βγάλουμε το τσουρέκι από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά, το χαράζουμε και το περιχύνουμε με χλιαρό πετιμέζι.
Το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Σερβίρουμε.
Mικρά μυστικά
Αν θέλουμε κάνοντας την ίδια ακριβώς συνταγή αντί για πετιμέζι περιχύνουμε το τσουρέκι με σάλτσα λευκής σοκολάτας και μαύρης σοκολάτας