Η τσιγαρίδα όπως όλοι γνωρίζετε, πάντα έχει την τιμητική της! Όπου γλέντι και καζάνι με τσιγαρίδες..
Η «τσιγαρίδα» είναι κομμάτια χορινού κρέατος με αρκετό λίπος.
Υλικά για τις τσιγαρίδες:
1 κιλό χοιρινό με λίπος κομμένο σε μερίδες .
1 κρεμμύδι κομμένο στο χέρι
αλάτι και πιπέρι
- Πριν βάλουμε τις τσιγαρίδες να γίνουν, σοτάρουμε ένα κρεμμύδι σε ελάχιστο λαδάκι.
- Αφού πλύνουμε το χοιρινό με το λίπος απ’ το οποίο στο τέλος θα βγουν οι τσιγαρίδες μας, το τοποθετούμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε σοτάρει το κρεμμύδι μας.
- Αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε σταδιακά.
- Σιγά σιγά το λίπος αρχίζει να λιώνει. Όσο θα το βράζουμε, τόσο το λίπος θα λιώνει.
- Στο τέλος θα μείνει μόνο το ψαχνό, όπου και αυτό θα τηγανίσει μέσα στο λιωμένο λίπος.
- Μόλις το χοιρινό πάρει χρώμα, με μια τρυπητή κουτάλα το αφαιρούμε. Πάλι θα έχει λίπος, αλλά λίγο (εξάλλου όλη η νοστιμιά στις τσιγαρίδες είναι αυτό το λίγο ξεροτηγανισμένο λίπος που μένει πάνω στο χοιρινό). Οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Το λίπος που μένει, συνήθως το αποθηκεύουν σε βάζο και το διατηρούν στο ψυγείο. Το χρησιμοποιούν στα φαγητά, σε πίτες-ιδίως σε πρασσόπιτα ή κρεατόπιτα.
Καλή σας επιτυχία!!!