Ξέρω πως πολλοί από εσάς τους συντοπίτες και κοντοπατριώτες μου θα νιώσετε μία βαθιά νοσταλγία. Θυμάστε λοιπόν τις τσιγαρίδες; Ναι, τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος που έφτιαχνε κάθε ρουμλουκιώτικη οικογένεια τα Χριστούγεννα, όταν σφάζαμε το γουρουνάκι που επί μήνες μεγαλώναμε.
Μαζί με τη λίγδα (ανάλογης χρήσης με το βούτυρο και το λάδι) απαραίτητη για τις ντόπιες πίτες, ήταν τα κυριότερα διατροφικά παράγωγα για να βγάλουμε τον βαρύ χειμώνα. Το λίπος που βγάζουν το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε πίτες (ειδικά στην πρασόπιτα κάνει τη διαφορά), αλλά και να τηγανίσουμε αυγά ή πατάτες (είναι πολύ πιο υγιεινό από το σπορέλαιο).
Σήμερα έκανα μια μικρή ποσότητα για να σας την παρουσιάσω. Για τσιπουράκι ή κρασάκι. Μία δημιουργία μου δεκαετιών στο μαγαζί που οι πελάτες μου το ζητούσαν πάντα.
Τσιγαρίδες φούρνου
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Χοιρινό*
Κρεμμύδι
Χοντρό αλάτι
Γλυκιά πάπρικα
Ρίγανη
*Χοιρινό με λίπος πάντα αλλά να έχει και κρέας.
Σημείωση: Αν βρείτε χοιρινά μάγουλα να τα προτιμήσετε γιατί κάνουν την διαφορά, αυτά προτιμούσα πάντα κι εγώ.
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε κομματάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί προσθέτοντας ένα κρεμμύδι σε τετραγωνάκια πάπρικα γλυκιά, αλάτι χοντρό και λίγη ρίγανη.
Τοποθετούμε στο φούρνο με ένα φλιτζάνι του καφέ νερό και ψήσιμο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς περίπου 1,5 ώρα.
Μπορούμε επίσης να τις κάνουμε και με αυγά ή να τις βάλουμε στην φασολάδα όπως έκαναν οι Μικρασιάτες.
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδας Έμβολος με τις ευχές μου για την νέα χρονιά.
Αγάπη, Ειρήνη, Αρμονία στις καρδιές και τις ψυχές όλων των ανθρώπων εύχομαι