Τρίκαλα – Γ. Δήμας: Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι “εξαγώγιμο είδος” και μάλιστα με “ιδιαίτερη αξία”

 Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι “εξαγώγιμο είδος” και μάλιστα με “ιδιαίτερη αξία”, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πανεπιστημιακός δάσκαλος στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και καθηγητής ελληνικών χορών Γ. Δήμας

ΓιάννηςΔήμας2

«Σε όλες τις πόλεις και τις χώρες που ταξίδεψα και όπου δίδαξα οφείλω να πω, ότι το ενδιαφέρον για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό καθώς και για όλα τα λαϊκά του στοιχεία που συνθέτουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο ενδιαφέροντας για γνώση. Mια γνώση πάνω στην οποία στηρίζουν την αγωγή των νέων και την ψυχολογική υποστήριξη των μεγαλύτερων γενεών, αντλώντας την κάθε φορά νέα στοιχεία για επαφή και διαρκεί σύνδεση με το ιστορικο-πολιτισμικό μας γίγνεσθαι και το τόπο καταγωγής των αξιών της ζωής, που είναι η χώρα μας».

ΓιάννηςΔήμας3ΧορευτικόςΌμιλοςΜΕΤΕΩΡΑ

Αυτά επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος στο ΤΕΦΑΑ χοροδιδάσκαλος Γιάννης Δήμας, ο οποίος από το 1987 που ξεκίνησε την πρώτη του διδακτική δραστηριότητα στην κεντρική Ευρώπη, ταξιδεύει αδιάκοπα μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου υπάρχει ελληνισμός και διδάσκει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

ΓιάννηςΔήμας4ΒanfKalgaryCanada

Λίγο πριν το περασμένο Πάσχα δίδαξε στην ανατολική Ευρώπη σε περιοχές της Μαύρης και Αζοφικής θάλασσας. Αυτό που του έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το ουσιαστικό τους ενδιαφέρον και η δίψα τους για γνώση και επαφή με την ιστορική τους πατρίδα. Φανταστείτε, τονίζει, ότι λογότυπο τους είναι η  «Αργώ», και θεωρούν τους εαυτούς του «γηγενείς» εκεί, πριν την αργοναυτική εκστρατεία. Για τον ίδιο ήταν συγκινητικό το ενδιαφέρον τους ενώ τον παρακάλεσαν να τους φέρει σε επαφή με Δήμους – πολιτιστικούς φορείς και ότι έχει σχέση με την ιστορική του πατρίδα για επαφές – αδελφοποιήσεις. Ο Γιάννης Δήμας προσπάθησε να κάνει το πρώτο βήμα μιας επικοινωνίας του Ουρσούφ της Μαριούπολης με τον δήμο Καλαμπάκας με σκοπό της αδελφοποίηση.

ΓιάννηςΔήμας5BranennburgΓερμανίας

Το σημαντικότερο, όμως, όπως μας λέει,  είναι ότι του ζήτησαν να δημιουργήσει μια ακαδημία χορών για χοροδιδασκάλους εκεί στη περιοχή της Μαριούπολης ίσως και στην ιστορική Οδησσό.  Το όλο θέμα βρίσκεται σε συζήτηση στο ΤΕΦΑΑ με τον κοσμήτορα Θανάση Παπαϊωάννου και εξετάζεται στο πώς μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια προσπάθεια και να στηριχθεί από εδώ.

ΓιάννηςΔήμας6TrauenstainΓερμανίας

Αντίστοιχα σεμινάρια σε επίπεδο ακαδημίας χορών έχει κάνει για πολλά χρόνια στον Καναδά, Αμερική και Αυστραλία.

Στην κεντρική Ευρώπη διδάσκει εφέτος στην 8η κατά σειρά Tazakademie für Tanz Pedagoge Ακαδημία Χορών για παιδαγωγούς χορού.

ΓιάννηςΔήμας7ΤΕΦΑΑΤρικάλων

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για την ποικιλία και πλουσιότητα των Ελληνικών Χορών, επισημαίνει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  και κυρίως για την αρχέγονη ρυθμολογία που συναντάται στις παραδοσιακές μας μελωδίες σε συνδυασμό με το δημοτικό τραγούδι. Αυτή η ρυθμολογία, εξηγεί, όπως την κατέγραψε ο Πυθαγόρας είναι η απεικόνιση της ίδιας της αναπνοής και της ανθρώπινης κίνησης σε συνδυασμό με την αρμονική συνύπαρξη της φύσης και του πλανητικού συστήματος, που ζουν και υπάρχουν χάρη του ρυθμού.

ΓιάννηςΔήμας8Σεπαραδοσιακήπαρέα

Το 1987 ο Γιάννης Δήμας ξεκίνησε την πρώτη του διδακτική δραστηριότητα στην κεντρική Ευρώπη σε ένα σεμινάριο που απευθύνονταν σε Tanz Pedagoge Παιδαγωγούς δασκάλους χορού. Από τότε άρχισαν να τον καλούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Μέχρι σήμερα οι διδακτικές του συνεδρίες πράξης και θεωρίας έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 265 σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, χοροδιδασκάλους, συλλόγους-κοινότητες ομογενών, όπως και σε Ακαδημίες διεθνών σχολών χορού, σχεδόν σε ‘παγκόσμιο’ επίπεδο, Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αφρική και Αυστραλία.

ΓιάννηςΔήμας9ΑκριτικάτραγούδιακαιχοροίστηνΚαλαμπάκαΦεβρουάριος20181

Στην κεντρική Ευρώπη τον καλούν να διδάξει σε σεμινάρια που οργανώνονται από ευρωπαϊκούς φορείς και απευθύνονται σε ευρωπαίους χοροδιδασκάλους ή και άτομα όπως λαογράφοι που ασχολούνται με τον ελληνικό λαϊκό πολισμό και δεν είναι έλληνες.

Ενώ τα μακρινά σεμινάρια σε Καναδά – Αμερική και Αυστραλία οργανώνονται και απευθύνονται σε άτομα ελληνικής καταγωγής.

ΓιάννηςΔήμας10

Για τον Γιάννη Δήμα, ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός είναι από τη φύση του η αιχμή του δόρατος, για τη χώρα μας.

ΓιάννηςΔήμας12
Ο κ. Γιάννης Δήμας

Για τον ίδιο, ο λαϊκός πολιτισμός και για την προκειμένη περίπτωση ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι «εξαγώγιμο είδος» και μάλιστα με «ιδιαίτερη αξία»!

ΓιάννηςΔήμας1

Το βιώνει στην πράξη, κάθε φορά που διδάσκει εκτός συνόρων,  φθάνει ο εισηγητής «ο μεταφέρων», όπως διευκρινίζει, να έχει τη γνώση, τη μέθοδο και τον τρόπο για το δώσει ώστε να είναι σύγχρονο και ανταγωνίσιμο στο κάθε σήμερα. Ο Γιάννης Δήμας διδάσκει στο ΤΕΦΑΑ, και είναι υπεύθυνος σε δύο μαθήματα: Η διδακτική των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Χορολογία Ελληνισμού. Υπάρχει ενδιαφέρον, τονίζει και από τους φοιτητές να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη ειδικότητα, γιατί υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας μιας και ο κάθε μικρός – μεγάλος φορέας πολιτισμού διατηρεί χορευτική ομάδα εντός και εκτός Ελλάδας.

(ΣΣ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες που έχουν παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Γιάννη Δήμα)

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: – Πού πας φροντιστήριο; – Στον δήμο…
Επόμενο άρθροΙταλία: «Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας», δηλώνει ο Ματτέο Σαλβίνι