Το ηλεκτρονικό εμπόριο στο στόχαστρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Να ανεβάσει στροφές θα προσπαθήσει ξανά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά τις σχετικές δυσκολίες που είχε το 2020, αλλά όλα εξαρτώνται από το μέτωπο της πανδημίας.. Μάλιστα ένεκα και ανάπτυξης των ψηφιακών συναλλαγών επίκειται ένταση των ελέγχων σε e – shop και πλατφόρμες για την αποκάλυψη τυχόν παραβατικών συμπεριφορών.

Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Για την νέα χρονιά, προγραμματίζονται 25.000 τακτικοί μερικοί ή πλήρεις έλεγχοι που αφορούν κυρίως την τελευταία πενταετία και έχουν κίνδυνο παραγραφής, κάτι που βεβαίως εξαρτάται και από την πορεία της πανδημίας.

Όμως πέρα από αυτούς του ελέγχους που θα κάνουν οι ΔΟΥ (ΦΑΕ, ΚΕΜΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) αναμένεται και το σχέδιο δράσης για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που θα αφορά υποθέσεις λαθρεμπορίου, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, και άλλες «βαριές» υποθέσεις με χρήση νέων τεχνικών για την καταγραφή αδήλωτων εισοδημάτων και παράνομων διαδρομών χρήματος (έλεγχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επεξεργασία συναλλαγών και ψηφιακών «αποτυπωμάτων»κτλ). Επίσης αναμένεται να ελεγχθούν με βάση τις νέες τεχνικές ανάλυσης ρίσκου και υποθέσεις με συναλλαγές μέσω πλατφορμών και ηλεκτρονικών καναλιών.

Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία από άλλη ανεξάρτητη αρχή το Συνήγορο του Καταναλωτή το πρώτο δεκάμηνο του 2020 εκτοξεύτηκαν οι αναφορές – υποθέσεις που αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή σε 2.770. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι αναφορές – υποθέσεις ανέρχονταν σε 814 και το 2019 έφθασαν τις 1396.

Η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή”, μετά τα τελευταία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19 και ενόψει της αναμενόμενης στροφής των καταναλωτών προς τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο), επανέρχεται και υπενθυμίζει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις εξ αποστάσεως αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα και αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα (e -shops), υπάρχουν όμως και καταστήματα που χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με βάση την αρχική Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή το 2021 θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. τουλάχιστον 800 έλεγχοι – έρευνες, 10.720 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 6.000 εμφανείς μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι. Σημειώνεται ότι η κατανομή αυτών των ελέγχων και ερευνών θα οριστεί με το Σχέδιο Δράσης που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών, με την εμπειρία να δείχνει ότι το βάρος θα πέσει σε υποθέσεις υψηλής παραβατικότητας, με την απόκρυψη εισοδημάτων και τον εντοπισμό αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Βέβαια παρά τις μεγάλες δυσκολίες το 2020  η ΥΕΔΔΕ αποκάλυψε πολλές μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι ως τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εντοπίσει διαφυγόντα έσοδα άνω των 370 εκατ. Ευρώ από έρευνες σε απάτες ΦΠΑ και λοιπές περιπτώσεις.

Πάντως η πανδημία όπως αναφέρθηκε επηρέασε το ελεγκτικό έργο. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του δεκαμήνου 2020 καταγράφονται μια υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο, απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων και υστέρηση 70% στις εισπράξεις κατόπιν ελέγχων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ