Τι να κάνεις όταν δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς

Γράφει η Νάντια Μαρκοπούλου, Γυμνάστρια

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το πιο φρόνιμο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία για την οποία υπάρχει. Έτσι, αρχικά αφιέρωσε 5 λεπτά και προσπάθησε να καταλάβεις για ποιόν λόγο δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς.

Γιατί δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς

Για παράδειγμα, νιώθεις χαμηλή ενέργεια; Μήπως έχεις υπερπροπονηθεί τον τελευταίο καιρό και το σώμα σου παρακαλά για λίγες μέρες ξεκούραση; Έχεις φάει σωστά ή έχεις κοιμηθεί αρκετά, ώστε να έχεις ενέργεια να αθληθείς; Μήπως νιώθεις ψυχολογικά πεσμένος διότι άκουσες ένα άσχημο νέο ή συνέβη κάτι που σε στενοχώρησε;

Ακόμη, έλεγξε τη συχνότητα αυτού του συναισθήματος: Ίσως να αντιμετωπίζεις ένα ιατρικό θέμα που επηρεάζει την ενέργεια και την ψυχολογία σου, όπως για παράδειγμα προβλήματα στον θυροειδή, έλλειψη βιταμίνης B12 κ.α. Ακόμη, μπορεί να επικρατούν υποβόσκουσες αιτίες όπως κατάθλιψη, τοξικές σχέσεις και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάζουν τους δύο παραπάνω παράγοντες και αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον γιατρό σου πιθανές παρενέργειες αυτών.

Όπως και να έχει, κάθε «σύμπτωμα» είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σώματός μας με εμάς. Αντί να αγνοούμε τα σημάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε το σώμα μας: με λίγα λόγια να το αγαπήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, συνειδητοποιώντας ότι είναι μέρος του εαυτού μας και όχι εχθρός μας, ή κάτι ξένο.

Βεβαιώσου ότι κάνεις κάτι που αγαπάς

Ορισμένοι ασκούμενοι θεωρούν πως δεν αγαπούν τη γυμναστική ή δεν είναι «αθλητικοί τύποι». Τα καλά νέα είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το σώμα σου σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται! Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι «όλοι για όλα». Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια αγάπη προς το τρέξιμο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να το μισεί.

Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχεί τον δεύτερο, ο οποίος δεν θα πρέπει ποτέ να συγκριθεί με τον πρώτο! Μην ξεχνάς, για όλα υπάρχει κάποια αιτία και για αυτόν τον λόγο (αναλόγως τους προπονητικούς σου στόχους) θα πρέπει να αποδεχθείς την διαφορετικότητά σου, να την αγαπήσεις και να αναγνωρίσεις τις δικές σου «κλίσεις», βρίσκοντας δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα σε εσένα!

Συνειδητοποίησε πως η γυμναστική είναι ένα δώρο προς τον εαυτό σου

Ειλικρινά, τα οφέλη του να ασκείσαι είναι αμέτρητα! Και αυτό είναι λογικό, καθώς, όπως ανέφερα παραπάνω, το σώμα σου δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Ενημερώσου για τα οφέλη της γυμναστικής και ψάξε τα συνειδητά: αγόρασε ένα σχετικό βιβλίο, διάβασε ένα άρθρο ή συζήτα με κάποιον ειδικό!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΧορτοφαγία: Υγεία, χωρίς ελλείψεις
Επόμενο άρθροΗλίας Τσέχος: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Εαρινή Ισημερία