Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την πρώτη εσωκομματική διαδικασία του ΠαΣοΚ (κιναλ) στενός συνεργάτης του Χρήστου Σπίρτζη υποστήριζε μετά θέρμης … Ανδρουλάκη! Το επιχείρημα ήταν ότι αν εκλεγεί  θα διαλύσει το ΚΙΝΑΛ αφού όλα τα στρογγυλεύει και δεν έχει θέσεις. Επιπλέον ότι δεν διοικείται κόμμα από τις Βρυξέλλες, ενώ ανέφερε ότι  με Ανδρουλάκη στη ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινδύνευε να χάσει στελέχη και ψήφους παπανδρεϊκών, όπως πιθανόν να συνέβαινε αν γινόταν πρόεδρος ο Παπανδρέου! Υπενθύμιζε μάλιστα ότι πολλοί από τους λεγόμενους «κηπουρούς» έχουν κατασκηνώσει πια στην Κουμουνδούρου.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κάποιοι άλλοι, έλεγαν ότι προτιμούν να εκλεγεί ο Λοβέρδος! Ούτως ώστε να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη και να διαλυθεί το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εισπράξει η Κουμουνδούρου τους ψηφοφόρους του. Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να εκτιμήσουν ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι σχεδόν «μπετοναρισμένοι» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν κι ο Φλαμπουράρης. Κι ο Μπίστης, ο Φίλης και σχεδόν όλη «η ομπρέλα», που προτιμούσαν Παπανδρέου. Θεωρούσαν ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν έναντι οποιουδήποτε άλλου κι υποστήριζαν ότι θα ανάγκαζε τον Τσίπρα να «στρίψει» πιο Αριστερά και να μη φλερτάρει με κάτι που είναι άπιαστο, το Κέντρο!

Όσο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα; Έλεγε στον στενό του κύκλο ότι ο Παπανδρέου μάλλον θα αφαιρούσε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερους απ’ όσους από τη ΝΔ, αλλά έστω κι έτσι θα ήταν πιο ευεπίφορος  στο ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης .

Πάντως, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, στην Κουμουνδούρου ήταν μάλλον ικανοποιημένοι. Πρωτίστως επειδή έφυγε από τη μέση ο «δεξιός Λοβέρδος». Αν ήταν πρόεδρος θα κατέρρεε κάθε σχέδιο … προοδευτικής διακυβέρνησης. Δευτερευόντως ήταν ικανοποιημένοι που ο Παπανδρέου είχε μεγάλη διαφορά από τον Ανδρουλάκη, αφού έτσι δύσκολα θα εκλεγεί. Άρα δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει πιθανή ηγεμονία του στην Κεντροαριστερά.

Επιπλέον, η ανησυχία είναι έκδηλη. Όχι τόσο λόγω Ανδρουλάκη, όσο εξ αιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Η απειλή  το 1:4 των εκλογών  του 2019 (32% – 8%) να γίνει 1:2 (24% – 12%), όπως δείχνουν κι οι δημοσκοπήσεις, προκαλεί ασφαλώς μεγάλους προβληματισμούς. Και εκ των πραγμάτων βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την νιρβάνα της σιγουριάς ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρέπει να αναφέρουμε κάτι ακόμη. Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν προσεκτικά την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ αναφορικά και με τη συνοχή του. Κάποιοι μάλιστα ξεχώρισαν μια αποστροφή των λόγων του Γιώργου Παπανδρέου προχθές. Που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την επόμενη Κυριακή όσοι ψήφισαν … «αποφασίζουν για την ταυτότητα και την προοδευτική πορεία του κινήματος μας». Αυτή η αποστροφή, κατά πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, μπορεί να σημαίνει πολλά…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου 2021
Επόμενο άρθροΓερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.