Θεσσαλονίκη: RESP-8, ένα εργαλείο στη διάθεση των φαρμακοποιών για την αξιολόγηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και την παραπομπή ασθενών στο γιατρό

Ένα εργαλείο το RESP-8, με το οποίο μπορούν να εκτιμήσουν την ανάγκη για παραπομπή σε γιατρό των ασθενών με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού έχουν στη διάθεσή τους οι φαρμακοποιοί.

Το RESP-8, μέσα από 8 απλές ερωτήσεις βοηθά τους φαρμακοποιούς να αξιολογήσουν εάν ένας πολίτης που προσέρχεται στο φαρμακείο τους έχει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνεται αν η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί συμπτωματικά βάσει της δικής τους καθοδήγησης ή αν θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφθεί το γιατρό για να αποφύγει πιθανές επιπλοκές.
Το εργαλείο αυτό σχεδιάστηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και η σχετική μελέτη διεξήχθη από την Ομάδα Εργασίας RESP-8 του ΦΣΘ σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Το RESP-8, όπως εξηγεί ο κ. Τεπερικίδης, περιλαμβάνει μία λίστα οκτώ κριτηρίων βάσει των οποίων γίνεται στο φαρμακείο η αξιολόγηση των περιστατικών λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα κριτήρια αυτά είναι:
· Παρουσία οποιουδήποτε συμπτώματος εκτός από πυρετό, ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα
· Παρουσία μόνο ενός συμπτώματος
· Συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες
· Ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί σημαντική ενόχληση
· Ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις ή ανοσοκατασταλμένοι
· Παρουσία υψηλού πυρετού ή απουσία πυρετού
· Πονόλαιμος χωρίς βήχα
· Συμπτώματα που βελτιώνονται (συνήθως στις 3-5 ημέρες) και στη συνέχεια χειροτερεύουν

Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η μελέτη RESP-8 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιοηθικής του ΑΠΘ και διεξήχθη σε κοινοτικά φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για διάστημα έξι μηνών και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, περιλαμβάνοντας ενήλικες με συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Οι φαρμακοποιοί χρησιμοποίησαν το εργαλείο RESP-8 για την αξιολόγηση 64 συμμετεχόντων, με μέσο όρο ηλικίας 55,7 ετών.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, στο 75% των συμμετεχόντων, δηλαδή σε 48 εκ των 64 πολιτών, έγινε σύσταση από τον φαρμακοποιό για ιατρική αξιολόγηση, ενώ το 25% αντιμετωπίστηκε συμπτωματικά. Από τους 48 πολίτες στους οποίους έγινε σύσταση να επισκεφθούν γιατρό, οι 34 συμμορφώθηκαν (ποσοστό 70,83%) σε αντίθεση με τους 14, οι οποίοι αρνήθηκαν να το κάνουν.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι το εργαλείο RESP-8 είναι αξιόπιστο στην αναγνώριση των ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού που χρειάζονται περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους φαρμακοποιούς προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους φαρμακοποιούς. Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν τη δυνατότητα των κοινοτικών φαρμακείων να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην έγκαιρη αναγνώριση και την παραπομπή περιπτώσεων λοιμώξεων του αναπνευστικού πριν εμφανιστούν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμη και σε νοσηλεία», επισημαίνει ο κ. Τεπερικίδης και προσθέτει ότι η μελέτη θα επαναληφθεί εκ νέου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: To τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάποιοι ” δρόμοι ” θέλουν ιδιαίτερη προσοχή
Επόμενο άρθροΕξηγήσεις για το αδίκημα της διακεκριμένης υποκίνησης βίας καλείται να δώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος