Θεσσαλονίκη: Προ των πυλών τα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να “αγκαλιάσει” τα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας που προωθεί η ΕΕ και για την Αγροδιατροφή, αλλά και να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές, ώστε η προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον αγροδιατροφικό κλάδο να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Γιάννης Ταφύλλης, προσθέτοντας ότι άμεσα θα καλέσει σε συνάντηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, συναρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών, επιστημόνων και παραγωγών, ώστε “αυτή η φρέσκια ιδέα να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν”. 

   Ο κ. Ταφύλλης στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση της ΕΕ “Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο & Τεχνολογίες ” (DG CONNECT), με θέμα “Digital Innovation Hubs- Τhe agrofood case”, αναφέρθηκε στην εθνική ψηφιακή στρατηγική που απέκτησε πρόσφατα η χώρα, η οποία όπως είπε αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς και έναν οδικό χάρτη για την ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας. Δυστυχώς, επισήμανε “βρισκόμαστε σε σημείο εκκίνησης της ψηφιοποίησης της ελληνικής βιομηχανίας” και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο.

     Για την εθνική ψηφιακή στρατηγική, ο ίδιος επισήμανε ότι περιλαμβάνει επτά τομείς παρέμβασης, προτεραιότητες και δράσεις που καλύπτουν -μεταξύ άλλων- τους τομείς των υποδομών και της ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων,”έτσι ώστε να διαχυθούν τα οφέλη από την ψηφιακή ανάπτυξη και την οικονομία στην κοινωνία και με στόχο να ρίξουμε τα τείχη και να μην υπάρχουν ψηφιακοί αποκλεισμοί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες”.

     Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ταφύλλης υπενθύμισε ότι για τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών υπάρχουν ήδη εξασφαλισμένα από το 2014 κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέσω τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, και πρόσθεσε ότι “περιμένουμε από τα άλλα αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα, εισροή περισσότερων κονδυλίων, που ωστόσο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί το μέγεθός τους”.

       Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταφύλλης επισήμανε ότι στο κομμάτι της έρευνας στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς αυτό που δεν ήταν καλό στη χώρα μας […] είναι ότι η έρευνα δεν περνά το κατώφλι της παραγωγής, έτσι ώστε να γίνει η καινοτομία και για αυτό βρισκόμαστε στην τελευταία θέση σε επίπεδο ΕΕ”. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε “είναι προφανές ότι οι πρωτοβουλίες που υπάρχουν πρέπει να διευρυνθούν με νέες συνέργειες”.

   Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, επισήμανε ότι στόχος της ημερίδας είναι να “μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε εάν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να καταστεί σημείο αριστείας για την εισαγωγή τεχνολογίας καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα”. Μεταξύ άλλων επισήμανε τη σημασία του τετραπλού έλικα -σύμπραξη πολιτείας, ερευνητών, επιχειρηματιών και χρηστών/αγροτών-, τονίζοντας ότι με τη συνεργασία όλων, επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

      Στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση του μοντέλου του τετραπλού έλικα, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, ο οποίος τόνισε ότι η ΠΚΜ προωθεί μέσω δράσεων να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα με την τεχνολογία, ώστε να τα ελληνικά προϊόντα να τυγχάνουν της προστιθέμενης αξίας που τους πρέπει να και να προωθούνται στο εξωτερικό πιο γρήγορα και στοχευμένα.

     Καθοριστικής σημασίας για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, τόνισε πως είναι τα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας στο σύντομο χαιρετισμό που απέστειλε ότι “είναι μονόδρομος η σύνδεση της τεχνολογίας με τον πρωτογενή τομέα”.

Μόλις το 12% των ελληνικών ΜΜΕ είναι ψηφιοποιημένες

    Μόλις το 12% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι…ψηφιοποιημένες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Δανία ανέρχεται στο 47%, όπως είπε η υπεύθυνη της ΕΕ για τα “Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο & Τεχνολογίες ” της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν (DG CONNECT), Αλεξάνδρα Τασιγιώργου, υπογραμμίζοντας την έλλειψη στρατηγικής ψηφιοποίησης της ελληνικής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 54% των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ψηφιοποιημένες, αλλά το ίδιο ισχύει μόνο για το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

      Για τα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα, η ίδια επισήμανε ότι μπορούν να αποτελέσουν σημεία “One stop shop”, προσθέτοντας ότι για την ίδρυσή τους σε περιφερειακό επίπεδο, το κράτος είναι υπεύθυνο να δείξει τις δομές και να συντονίσει της διαδικασίες.

300 εκατ. για τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας στην ΕΕ το 2018-2020

    Η κα Τασιγιώργου ανέφερε ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ένας κατάλογος των Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας σε όλη την ΕΕ και αναφερόμενη στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω ΕΕ, σημείωσε ότι την περίοδο 2018-2020 θα υπάρχουν προς διάθεση 300 εκατ. ευρώ για την ίδρυση των προαναφερόμενων κέντρων.

     Στην κοινή πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) με την ολλανδική Περιφέρεια του North Brabant στο πλαίσιο της πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης στον Αγροδιατροφικό Τομέα (S3 Platform) της ΕΕ, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ, Κώστας Μιχαηλίδης.

      Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι τέλος Απριλίου πρόκειται να κατατεθεί η τελική πρόταση και εντός του Ιουνίου θα δοθεί η απάντηση απο την ΕΕ, ώστε να “βγει στον αέρα η πλατφόρμα”.

       Η πρόταση των ΠΚΜ και North Brabant, με τίτλο «Ruraldiversification and Smart Agri-Food destinations» (σε ελεύθερη μετάφραση «Αγροτική ποικιλότητα και έξυπνοι αγροτοδιατροφικοί προορισμοί»), στον τομέα της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού, αφορά ουσιαστικά στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εφαρμογή σε smart phones, η οποία περιλαμβάνει γεωχωρικά δεδομένα που παρουσιάζουν την αγροτική διαφοροποίηση κάθε περιοχής και τους αγροτουριστικούς προορισμούς έξυπνων – καινοτόμων προϊόντων αγροδιατροφής, καταστημάτων πώλησης, εστίασης κλπ., προωθώντας την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και γαστρονομία.

       Μάλιστα, ο ίδιος μας επισήμανε ότι από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως στην προαναφερόμενη πρόταση, θα είναι πιο εύκολη και γρήγορη η δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας.

  Τονίζεται ότι η σημερινή ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Thessaloniki Innovation Friendly Destination” και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓια αυξανόμενα φαινόμενα «ζούγκλας» στην αγορά εργασίας, κάνει λόγο η ΓΣΕΕ
Επόμενο άρθροΕλληνική Αστυνομία: Δελτίο αδικημάτων και συμβάντων τελευταίου 24ωρου Κεντρ. Μακεδονίας- Και η ληστεία στην Μελίκη