Αγαπημένη γλυκιά δημιουργία που έχει τη δική της ιστορία. Ένα γλυκό που “γεννήθηκε” τυχαία από ένα λάθος…
Οι αδελφές Τatin, ιδιοκτήτριες του ομώνυμου πανδοχείου στο Παρίσι το 1880, στη προσπάθειά τους να κάνουν μια εξαιρετική μηλόπιτα για τον “μέλλοντα σύζυγο” της μικρότερης αδελφής έκαψαν τα μήλα που είχαν βάλει ακάλυπτα στο επάνω μέρος και εκείνα καραμέλωσαν … αλλά ενθουσίασαν τους προσκεκλημένους. Έτσι η ανάποδη μηλόπιτα καθιερώθηκε και οι αδελφές έγιναν διάσημες.
Μάλιστα λέγεται ότι κάλυψαν την μηλόπιτα με φιλέ αμυγδάλου στην προσπάθειά τους να καλύψουν το λάθος.
Εμείς σας ετοιμάσαμε και τις δύο εκδοχές με την πολυβραβευμένη executive chef Νανά Γκαμπούρα.
Τάρτα Τατέν
Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου “Η κουζίνα της μαμάς Άννας” στα Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
5 μήλα Στάρκιν Delicious Ζαγοράς
χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
3 κ.σ. νερό
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κύβους
Μισό κ.γ.κανέλα
250 γρ. σφολιάτα
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε από τη φλούδα τους τα μήλα, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και κάποιο στη μέση.
Τα περνάμε με το μισό χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Βάζουμε ένα τηγάνι βαθύ στη φωτιά σε δυνατή θερμοκρασία και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια καραμέλα.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως μη καεί η καραμέλα και πικρίσει η τάρτα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει η καραμέλα σαν τις νοσταλγικές καραμέλες βουτύρου.
Προσθέτουμε τα μήλα, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τη κανέλα.
Ρίχνουμε σε πυρίμαχο στρογγυλό ταψί τα μήλα αφού τα στρώσουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10-15 λεπτά.
Βγάζουμε το μήλα από φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Τα καλύπτουμε με ζύμη τάρτας ή φύλλο σφολιάτας και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180οC.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε τη τάρτα αναποδογυρίζοντάς την σε πιατέλα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε ολόγυρα με φιλέ αμυγδάλου ή την πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι ή φουντούκι.
Στην Αχαία την πασπαλίζουν και με σταφίδες.
Την τελευταία φορά που την έφτιαξα για φίλους την περιέλουσα με 1-2 σφηνάκια μαστίχα και άρεσε πολύ.