Τάρτα ακτινίδιο της Αννούλας – Η τάρτα της γιορτής που συναρπάζει

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πολλές φορές σκέφτομαι τι τούρτα να πάρω για τη γιορτή ή τα γενέθλια φίλων και πάντα κατέληγα σε μια ωραία τούρτα σοκολατένια από ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο. Κάποια φορά ο φίλος μου ο Αλέξανδρος μου ζήτησε να του φτιάξω μια τάρτα με φρούτα για τα γενέθλιά του και είδα πόσο εύκολο είναι.

Η φίλη μου η Άννα Γάσπαρη μου έδωσε τη συνταγή και μάλιστα για 2 τάρτες γιατί ποτέ δεν φθάνει μια και μάλιστα μπορεί στη μια να βάλουμε ακτινίδιο και στην άλλη μπανάνα ή φρούτα του δάσους. Το κρεμώδες τυρί μπορεί να είναι κατίκι Δομοκού, ανεβατό Γρεβενών ή ότι άλλο σας αρέσει.

ακτινιδια

Πάντως από τότε έχει γίνει must και οι φίλοι μου πάντα ζητούν τάρτα που εξαφανίζεται στο δεκάλεπτο και ποτέ μια δεν φθάνει έτσι ζήτησα από την Άννα να μου φτιάξει τη συνταγή με τη διπλή δόση.

Η τάρτα συνοδεύεται με λικέρ ακτινίδιο ή με τσάι δυόσμου ιδεατά. Η επιλογή δική σας….

Τάρτα ακτινίδιο της Αννούλας

Τάρτα ακτινίδιο της Αννούλας

Από την Άννα Γάσπαρη, Κάρυστος

Υλικά

Για 2 ταρτιέρες 24 εκ.

200 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο

1 αυγό ολόκληρο

Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

100 γρ. άχνη ζάχαρη

300 γρ. αλεύρι μαλακό

 Για την κρέμα

300 γρ. τυρί κρέμα Κατίκι Δομοκού, δροσερό ή άλλο κρεμώδες τυρί

1 βανίλια

500 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα

500 γρ. ακτινίδιο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες

Χυμό από 1 λεμόνι

Για το φινίρισμα

Από μια κορφούλα βασιλικού

Τάρτα ακτινίδιο της Αννούλας 2

Tρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας.

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια το βούτυρο.

Χτυπάμε το αυγό με το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά με το βούτυρο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και το κοσκινισμένο αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και φτιάχνουμε μια ζύμη, τρίβοντας απαλά με τα δάκτυλά μας το βούτυρο με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε ελαφρά για λίγο και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.

Την παγώνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Χωρίζουμε στα δύο για τις 2 τάρτες.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλα.

Στρώνουμε τις ζύμες στις ταρτιέρες και τρυπάμε καλά με το πιρούνι.

Βάζουμε και κάποια βαριδάκια ή γίγαντες φασόλια για να μην φουσκώσει την ώρα που ψήνεται.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170ο C για 25 λεπτά.

Bγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά.

Σε στεγνό και παγωμένο κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά την παγωμένη κρέμα γάλακτος, χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα μέχρι να πετύχουμε μία απαλή λεία κρέμα.

Γεμίζουμε τις τάρτες με την κρέμα.

Κόβουμε τελευταία στιγμή τα ακτινίδια σε ροδέλες.

Γαρνίρουμε την τάρτα με τα κομμάτια φρούτου κάνοντας κύκλο επικαλύπτοντας κάποια.

Βάζουμε τις τάρτες στο ψυγείο καλυμμένες για να κρυώσουν για 1 ώρα.

Γαρνίρουμε με μια κορφούλα βασιλικού

Βγάζουμε από το ψυγείο κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΠώς το «τέλειο» σώμα έχει αλλάξει τα τελευταία 120 χρόνια;
Επόμενο άρθροΑ ΕΠΣ Ημαθίας (25η αγ.): Αποτελέσματα – Βαθμολογία – Επόμενη αγωνιστική (26η)