Οι γιορτές συνεχίζονται και εμείς επιλέγουμε τη συνταγή για μελομακάρονα που αγαπάμε. Γίνονται εύκολα και αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά προσθέτοντας στη μέση ένα μεγάλο κομμάτι καρύδι.
Η Λουκρητία έχει τη συνταγή από τη γιαγιά της και συνεχίζει να την φτιάχνει μέχρι σήμερα στο απίθανο εστιατόριό της.
Αν θέλετε δημιουργείτε ένα βουναλάκι από μελομακάρονα και τα περιχύνετε με λιωμένη σοκολάτα μπίτερ… έπος.
Μελομακάρονα τέλεια
Από την Λουκρητία Ζαφειροπούλου, all day restaurant Fouzer, Αγία Παρασκευή
Υλικά
125 ml χυμό πορτοκάλι
250 ml ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
90ml νερό εμφιαλωμένο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 γρ. αμμωνία, σε σκόνη
5 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
3 γρ. γαρύφαλο, σε σκόνη
1 δόση βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
100 ml γλυκόζη
50 ml μέλι θυμάρι ή ελάτης
Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες
Για το πασπάλισμα
Καρύδι ψιλοκομμένο
Μέλι θυμαρίσιο
Μελομακάρονα
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.
Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Πλάθουμε σε μικρά ή μέτρια μπαλάκια και τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα και πιέζουμε ελαφρά για να αποτυπωθεί το σχήμα στην ζύμη.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.
Όπως είναι τα μελομακάρονα ζεστά τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και μέλι θυμαρίσιο.