Η Στερεά Ελλάδα είναι από τις αγαπημένες μου περιοχές έχουν απίθανα θαλασσινά τοπία και βουνά που ξετρελαίνουν.
Στη πορεία της μελέτης μου και της καταγραφή του γαστρονομικού πολιτισμού και των προϊόντων της, που έκανα για το βιβλίο μου γνώρισα τους ανθρώπους και μου ετοίμασαν ότι καλύτερο της κουζίνας του. Η Άννα έχει το απίθανο εστιατόριο και τον όμορφο ξενώνα Ελιές πάνω στην παραλία Τολοφώνος που βρίσκεται στον Κορινθιακό μετά την Ιτέα. Ο θαλασσινός πλούτος ιδιαίτερος και έτσι το πιάτο που μας ετοίμασε ήταν λιγκουίνι του ψαρά με ότι πιο φρέσκο έχει η περιοχή.
Η Άννα διάνθισε τα λιγκουίνι της με πέρλες λεμονιού και νήμα τσίλι δίνοντας μια πιο δημιουργική πινελιά. Αν όμως δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πέρλες και νήμα μπορείτε να πασπαλίσετε τα λιγκουίνι με σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένο άνηθο.
Αξίζει πάντως να δοκιμάσετε την κουζίνα της Άννας και τα κοκτέιλ της και η θάλασσα δίπλα σας.
Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψουμε.
Τα Λιγκουίνι του Ψαρά
Από την Αννα Καραμπέλου, Ελιές, Παραλία Τολοφώνος
Υλικά για 4 άτομα
Για το ζωμό
500 γρ. δράκαινες
500 γρ. σκορπίνες
2lt νερό
Για τα λιγκουίνι
500 γρ. λιγκουίνι
500 γρ. φρέσκα μύδια, προσεκτικά πλυμένα, χωρίς το μουστάκι
1 κιλό φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες αφήνοντας όπως είναι το κεφάλι και την ουρά
2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 κρεμμύδια ξερά σε κομμάται
1 σκελίδα σκόρδο
50ml κρασί λευκό
50ml ούζο
5 γρ. Κρόκο Κοζάνης
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα επιλεκτικά
5 γρ. νήμα τσίλι
Πέρλες λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τις δράκαινες και τις σκορπίνες με 2 στήμονες Κρόκου Κοζάνης μέχρι να πάρουμε ένα πηκτό ζωμό.
Σε φαρδιά κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε σκόρδο, το κρεμμύδι και την φρέσκια τομάτα, μαζί με τις γαρίδες και τα μύδια.
Ανάβουμε με ούζο και σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε ζωμό των ψαριών και ρίχνουμε λίγο κρόκο ακόμα.
Σιγοβράζουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα λιγκουίνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Τελειώνουμε στύβοντας μισό λεμόνι ή μοσχολέμονο..
Γαρνίρουμε με πέρλες λεμονιού και νήμα από τσίλι.