Τα γιατί και τα πώς της φωτιάς – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έγινε πράξη το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα  της Κυριακής. Η Τεχεράνη εξαπέλυσε περισσότερα  από 300 drones «αυτοκτονίας». Δηλαδή, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, για αντίποινα του ισραηλινού βομβαρδισμού στο προξενείο του Ιράν, στη Δαμασκό. Που είχε συμβεί για… αντίποινα στην υποστήριξη της Χαμάς…. Διευρύνεται ο φαύλος κύκλος.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι το 99% της ιρανικής επίθεσης με την κωδική ονομασία «Έντιμη Υπόσχεση»,  αναχαιτίστηκε, αλλά ουδείς πια γνωρίζει τι θα πράξει το Ισραήλ κι αν ανταποδώσει. Επιπλέον, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τη μάστιγα των «Χούθι»  της Υεμένης και της η λιβανικής Χεζμπολάχ, που εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτοχρόνως με το Ιράν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η Δύση, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, ο δε πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την επίθεση «αναίσχυντη», την ώρα που στο Ιράν κάνουν λόγο «για σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και στο κακούργο ισραηλινό καθεστώς»! Μάλιστα, πηγές των Ισλαμιστών ανέφεραν ότι «η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, αλλά αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο λάθος, η ανταπόδοση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή»! Κι αυτά υπό τις ιαχές χιλιάδων μουσουλμάνων που φώναζαν στους δρόμους της Τεχεράνης   «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική»!

Προσέξτε:  Ιορδανία και Λίβανος, χώρες που γειτονεύουν με το Ισραήλ, όπως και το Ιράκ, που γειτονεύει με το Ιράν, έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους, ενώ η Αίγυπτος, επίσης γείτονας του Ισραήλ, έθεσε σε συναγερμό την αντιαεροπορική άμυνά της.

Να πούμε κι αυτό: Το Ιράν, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Ταυτοχρόνως, θεωρείται βασικός χρηματοδότης της Χαμάς και των παλαιστινίων ισλαμιστών που εξαπέλυσαν αρχικά – 7 Οκτωβρίου- την επίθεση στο Ισραήλ, που είχε αποτέλεσμα 1170 αμάχους και τουλάχιστον 300 αγνοουμένους. Η αντίδραση του Ισραήλ τότε, ήταν η επιχείρηση αφανισμού της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί   «τρομοκρατική» οργάνωση. Στιες επιχειρήσεις που ακολούθησαν, έχουν χάσει τη ζωή τους στη λωρίδα της Γάζας χιλιάδες άνθρωποι κι άλλοι λιμοκτονούν, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

Τι μέλει γενέσθαι; Δύσκολα τα πράγματα. Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θεωρείται βέβαιη η αντίδραση του Ισραήλ. Γεγονός που πιθανότατα θα κάνει την περιοχή «μπουρλότο». Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η πιθανή ανάμειξη του Πούτιν –πάντα εις βάρος της Δύσης- θα περιπλέξει τα πράγματα και πιθανότατα θα επηρεάσει και το άλλο μέτωπο, της Ουκρανίας….

Επιπλέον είναι βέβαιη η ανάφλεξη και στις οικονομίες των χωρών της Δύσης και στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με ότι αυτά συνεπάγονται, ακόμη και στην άνοδο των δυνάμεων  του λαϊκισμού και της άγνοιας. Ειδικά όταν επίκεινται οι ευρωεκλογές.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 15 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΧάρης Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα