Γεύση μεστή, αρωματική με δυο λόγια γεύση που γράφει …Τα δοκίμασα στο πολύ καλό εστιατόριο της Βέροιας «12γράδα», δίπλα στο γεφυράκι του Τριπόταμου, από τον Γιάννη Σαμούκα, που πραγματικά «ζωγραφίζει» στην κουζίνα του.
Από τον Γιάννη ζήτησα την συνταγή και ευχαρίστως μου την έδωσε.
Αν θέλετε όμως να έχετε ολοκληρωμένη την γευστική εμπειρία όταν πάτε στην Βέροια περάστε από το εστιατόριο «12γράδα»
Η συνταγή δική σας.
Ξεστημένοι κεφτέδες
Από τον Γιάννη Σαμούκα, executive chef του εστιατορίου 12 γράδα Βέροια
Υλικά
Για τον κιμά
700γρ. κιμά μόσχου
300γρ. κιμά αρνίσιο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Κύμινο
½ μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
100ml ελαιόλαδο
Για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Λίγο αλεύρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 σκελίδα σκόρδο
50ml ελαιόλαδο
Ρίγανη
Δυόσμο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρούστα γιαουρτιού
200γρ στραγγιστό γιαούρτι
100γρ. πρόβειο γιαούρτι
2 αυγά
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά που αναφέρουμε και σκεπάζουμε τον κιμά αφήνοντάς τον, να ξεκουραστεί και να αναδυθούν τα αρώματα του για 2 ώρες στο ψυγείο.
Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.
Τρίβουμε τις ντομάτες, λιώνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε ταψάκι.
Ετοιμάζουμε την κρούστα γιαουρτιού.
Ανακατεύουμε τα αυγά με τα δύο είδη γιαούρτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Βγάζουμε από το ψυγείο τον κιμά και τον πλάθουμε σε μεγαλούτσικα και πλακουτσωτά κεφτεδάκια περίπου των 80 γρ. το καθένα.
Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι
Σε βαθύ τηγάνι με ζεστό λάδι τηγανίζουμε τους κεφτέδες γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές.
Μόλις τηγανιστούν οι κεφτέδες τους βάζουμε όμορφα μέσα στο ταψί με την σάλτσα ντομάτας.
Περιχύνουμε τους κεφτέδες με το μίγμα γιαουρτιού και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά.
Ψήνουμε στην σχάρα πιτούλες και από πάνω σερβίρουμε τα κεφτεδάκια περιχύνοντάς τα με την σάλτσα.