Συνταγή: Ξεστημένοι κεφτέδες της Βέροιας – Γεύση που απογειώνει…Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση μεστή, αρωματική με δυο λόγια γεύση που γράφει …Τα δοκίμασα στο πολύ καλό εστιατόριο της Βέροιας «12γράδα», δίπλα στο γεφυράκι του Τριπόταμου, από τον Γιάννη Σαμούκα, που πραγματικά «ζωγραφίζει» στην κουζίνα του.

Από τον Γιάννη ζήτησα την συνταγή και ευχαρίστως μου την έδωσε.
Αν θέλετε όμως να έχετε ολοκληρωμένη την γευστική εμπειρία όταν πάτε στην Βέροια περάστε από το εστιατόριο «12γράδα»

Ξεστημένοι κεφτέδες

Από τον Γιάννη Σαμούκα, executive chef  του εστιατορίου 12 γράδα Βέροια

Υλικά

Για τον κιμά

700γρ. κιμά μόσχου

300γρ. κιμά αρνίσιο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

 Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη

Κύμινο

½ μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο

100ml ελαιόλαδο

Ξεστημένοι-κεφτέδες-της-ΒέροιαςΓια το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Λίγο αλεύρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

3 ώριμες ντομάτες  τριμμένες

1 σκελίδα σκόρδο

 50ml ελαιόλαδο

Ρίγανη

Δυόσμο

 Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρούστα γιαουρτιού

200γρ στραγγιστό γιαούρτι

100γρ. πρόβειο γιαούρτι

2 αυγά

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά που αναφέρουμε και σκεπάζουμε τον κιμά αφήνοντάς τον, να ξεκουραστεί και να αναδυθούν τα αρώματα του για 2 ώρες στο ψυγείο.

Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.

Τρίβουμε τις ντομάτες, λιώνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε ταψάκι.

Ετοιμάζουμε την κρούστα γιαουρτιού.

IMG_0416
Εστιατόριο 12γράδα, Βέροια

Ανακατεύουμε τα αυγά με τα δύο είδη γιαούρτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βγάζουμε από το ψυγείο τον κιμά και τον πλάθουμε σε μεγαλούτσικα και πλακουτσωτά κεφτεδάκια περίπου των 80 γρ. το καθένα.

Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι

Σε βαθύ τηγάνι με ζεστό λάδι τηγανίζουμε τους κεφτέδες γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές.

Μόλις τηγανιστούν οι κεφτέδες τους βάζουμε όμορφα μέσα στο ταψί με την σάλτσα ντομάτας.

Περιχύνουμε τους κεφτέδες με το μίγμα γιαουρτιού και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά.

Ψήνουμε στην σχάρα πιτούλες και από πάνω σερβίρουμε τα κεφτεδάκια περιχύνοντάς τα με την σάλτσα.

Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνουμε σπιτικό πολτό σκόρδου – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: 1η Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής