Νόστιμη και ξεχωριστή γευστική δημιουργία
Την δοκίμασα στο κυκλαδίτικο εστιατόριο Ελιά, δίπλα στην παραλία. Ο Γιάννης Μπον προσφέρει γνήσιες γεύσεις Τήνου με απίθανα υλικά του νησιού του αλλά και πιάτα πειραγμένα ελαφρά.
Η γεύση της τυρόπιτας με ενθουσίασε και μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας.
Αν πάτε στην Τήνο θα την δοκιμάσετε στην αυθεντική της έκδοση στην Ελιά γιατί τα τηνιακά τυράκια έχουν άλλη νοστιμιά.
Τυρόπιτα Τήνου με τρία τυριά, μάραθο και κάπαρη
Από τον Γιάννη Μπον, του εστιατορίου Ελιά, παραλία Αγίου Φωκά, Τήνος
Υλικά
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι νερό εμφιαλωμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξίδι
½ κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
200 γρ φέτα μαλακήπίτα
300 γρ ανθότυρο
100 γρ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη
4 φρέσκα αυγά
2-3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Μάραθο ψιλοκομμένο
6 κουμπιά ξαλμυρισμένης κάπαρης ψιλοκομμένη
8 φυλλαράκια κρίταμο ψιλοκομμένο
Για το άλειμμα των φύλλων
200γρ λιωμένο φρέσκο βούτυρο Τήνου
Για το πασπάλισμα
σουσάμι καβουρδισμένο
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα.
Στον πάγκο της κουζίνας κοσκινίζουμε το αλεύρι και αφού κάνουμε ένα βουναλάκι ανοίγουμε στην μέση ένα κενό και ρίχνουμε τα υγρά και στο τέλος το αλάτι.
Ζυμώνουμε δυνατά γυρίζοντας την ζύμη για να πάρει αέρα και βάζουμε βαθιά στο ζυμάρι τα δάκτυλά μας.
Αυτό είναι το μυστικό και οι τηνιακές τυρόπιτες είναι ξεχωριστά νόστιμες.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μια ώρα τουλάχιστον.
Ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα και στρώνουμε 4 από αυτά στο ταψί αφού τα βουτυρώσουμε.
Ετοιμάζουμε την γέμιση των τυριών.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την φέτα, το ανθότυρο, την γραβιέρα Τήνου και τα λιώνουμε με το πιρούνι αρχικά και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα των τυριών.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα πιπέρια, την κάπαρη, το κρίταμο και το μάραθο και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε για 30 λεπτά να «σταθεί» και να αναδυθούν τα αρώματα.
Σε ταψί που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά στρώνουμε 4 φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε την γέμιση και στρώνουμε με την μαρίζ ή μια σπάτουλα την επιφάνειά της και από πάνω καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα ένα.
Με πινέλο περνάμε την επιφάνεια με αυγό ή γάλα.
Χαράζουμε την επιφάνεια κόβοντας σε ορθογώνια ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από κάτω.
Βγάζουμε την τυρόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για να την κόψουμε.
Δίπλα στην τυρόπιτα σερβίρουμε μια ωραία σαλάτα δροσερή με ντοματάκια, σπανάκι, ρόκα, μαρούλι.