Μια πίτα που συνηθίζεται από τους Πόντιους τη Σαρακοστή. Τα κινθεάτα, οι τσουκνίδες δηλαδή, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και έτσι τα φτιάχνουν με πολλούς τρόπους από σούπες και κεφτέδες μαζί με τραχανά μέχρι πίτες.
Από τα είδη τσουκνίδας που υπάρχουν οι πιο νόστιμες και μυρωδάτες είναι αυτές με τα μικρά φυλλαράκια. Το φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι χειροποίητο ή φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό για πίτες. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και τα φυλλωτά που είναι αποξηραμένα φύλλα ζύμης ποντιακά που τα βρίσκουμε σε ανάλογα καταστήματα και διατηρούνται εκτός ψυγείου ή κατάψυξης. Αυτά τα δημιούργησαν οι πόντιες για να έχουν το φύλλο για τις πίτες διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.
Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να βάλετε και αυγό ή τυρί φέτα ή κασέρι και βέβαια άλλα αρωματικά χόρτα καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες αλλά και λάπατα για να γίνει η πίτα ακόμα πιο νόστιμη.
Τσουκνιδόπιτα
Από την Ελένη Παπαδοπούλου, Καστοριά
Υλικά
6 φυλλωτά ή φύλλο για πίτες
2 κιλά τσουκνίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
1 κρόκο αυγού
Σουσάμι
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις τσουκνίδες με γάντια και τις βράζουμε σε ζεστό νερό για 6 λεπτά τουλάχιστον.
Τις αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις τσουκνίδες, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρια και ανακατεύουμε για λίγο.
Τέλος προσθέτουμε και τον δυόσμο.
Βρέχουμε ελαφρά τα φυλλωτά περνώντας τα κάτω από την βρύση και από τις δύο πλευρές. Οι πόντιες συνηθίζουν να τα απλώνουν πάνω σε πετσέτες για λίγο για να μαλακώσουν.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί και απλώνουμε τα φύλλα. Τα περνάμε με ελαιόλαδο με το πινέλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα τα περνάμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο της γέμισης. Κλείνουμε την πίτα με τα άλλα δύο φύλλα που τα περνάμε με ελαιόλαδο ή κρόκο αυγού για να γυαλίσει
Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι ή συνδυασμό μαυροσούσαμου και καβουρδισμένου λευκού σουσαμιού.