Συνταγή: Τρίγωνα Πανοράματος με αμύγδαλα – Γεύση γιορτινή και ξεχωριστή!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι το αγαπημένο γλυκό της Θεσσαλονίκης αφού έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία στο γαστρονομικό χάρτη της Μακεδονίας.

Τα Χριστούγεννα τα δοκίμασα στη Νανά και πολύ μου άρεσαν αφού είχε λουσμένη την κρέμα τους με ξηρούς καρπούς. Κάποια τα είχε κάνει και σοκολατένια και μου έκαναν κλικ.

Τα φωτογραφίσαμε στα έλατα έτσι για γιορτινό ντεκόρ και πολύ μας άρεσε.

Η συνταγή δική σας.

Τρίγωνα Πανοράματος με αμύγδαλα

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive pastry chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

Για το φύλλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο

180 γρ. βούτυρο που έχει λιώσει

Για την κρέμα βανίλιας

800 ml γάλα

1 βανίλια

150 γρ. ζάχαρη

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ. κορν φλάουρ

4  κρόκους αυγών φρέσκων

3 κ.γ. μπράντυ

350 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό

λίγες σταγόνες χυμό πορτοκάλι

Τρίγωνα Πανοράματος με αμύγδαλαΤρόπος παρασκευής

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο. Τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 3 λωρίδες κατά μήκος κάθε φύλλου.

Τα σκεπάζουμε με νωπό ύφασμα για να μην ξεραθούν.

Με ένα πινέλο περνάμε τα φύλλα με βούτυρο κάθε λωρίδα ξεχωριστά και βάζουμε την άλλη από πάνω. Τα κάνουμε τρίγωνα και τα κλείνουμε, χωρίς να τα πιέσουμε.

Τέλος κόβουμε τη βάση του τριγώνου στα δύο.

Τα βάζουμε στο ταψί για να ψηθούν και για να παραμείνουν ανοικτά σαν φωλιά βάζουμε μια μπαλίτσα αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε τη κρέμα βανίλια

Κρατάμε ένα φλιτζάνι γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα για να ζεσταθεί μαζί με την βανίλια σε μέτρια φωτιά.

Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα και τέλος το μπράντυ και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα.

Ανακατεύουμε το ζεστό γάλα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.  Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το ρίχνουμε ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα στο μπολ με το μείγμα ζάχαρης και αλεύρου. Βάζουμε πάλι όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να δέσει. Μόλις πάρει βράση η κρέμα ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα για να γίνει πηκτή η κρέμα.  Την αδειάζουμε σε μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη εξ επαφής για να μην γίνει πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει για 50 λεπτά Κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε την ανακατεύουμε ελαφρά. Σε περίπτωση που θέλουμε κρέμα σοκολάτας, όπως είναι καυτή η κρέμα βανίλιας, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να λιώσει με την θερμοκρασία.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού ανακατεύοντας για 4 λεπτά.

Όπως είναι ζεστό βουτάμε τα τρίγωνα που έχουν κρυώσει στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα

Αφού κρυώσουν εντελώς γεμίζουμε το κορνέ ζαχαροπλαστικής με τη κρέμα βανίλιας και γεμίζουμε τα τρίγωνα.

Σε ένα μπολάκι έχουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια και ακουμπάμε την κρέμα ώστε να κολλήσουν επάνω.

Τα απολαμβάνουμε όπως είναι.

Μικρά μυστικά

Στη κρέμα μπορούμε να βάλουμε και φυσική βανίλια για πιο δυνατή γεύση.

Αν θέλουμε προσθέτουμε στη κρέμα ξύσμα σοκολάτας ή κακάο την ώρα που είναι ζεστή ώστε να λιώσει η σοκολάτα. Έτσι θα έχουμε τρίγωνα πανοράματος σοκολατένια και με ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενο άρθροΠως θα κάψετε το λίπος στην κοιλιά
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η ροή του κόσμου ίσως και να κρατήσει ανοιχτό το θωρηκτό Αβέρωφ συνεχόμενα, έως τις 5 το απόγευμα