Πρωτομαγιά, γιορτή της γης, των λουλουδιών, της ευζωίας. Η φύση γιορτάζει και εμείς ετοιμάζουμε μια απίθανη τάρτα με ολοκόκκινες φρέσκες φράουλες που είναι στα καλύτερά τους. Η Άννα φωτογράφισε την τάρτα στο μποστάνι της με φράουλες ανθισμένες…
Η φράουλα είναι φρούτο με υψηλή διατροφική αξία που προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μια κούπα φράουλες έχουν 43 θερμίδες, 81,65mg βιταμίνη C, 20,16mg βιταμίνη Κ, μαγγάνιο 0,42mg και φυτικές ίνες 3,31γρ.Επίσης η πηκτίνη που περιέχει συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Στους περιπάτους μου στα δάση της Στενής, στην Εύβοια αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα ψάχνω για αγριοφράουλες, γευστικοί θησαυροί των δασών. Μια γεύση μοναδική πλημμυρίζει αρώματα και νοιώθω ιδιαίτερα τυχερή όταν μπορώ να τις απολαμβάνω επί τόπου.
Τάρτα φράουλα
από την Άννα Γάσπαρη, δεινή μαγείρισσα της Καρύστου
Υλικά για 2 τάρτες διαμ. 24 εκ.
Για τη ζύμη τάρτας
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο
1 αυγό ολόκληρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι μαλακό
Για την κρέμα
300 γρ. τυρί κρέμα Κατίκι Δομοκού
1 βανίλια
500 ml κρέμα γάλακτος 35% .
¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα
500 γρ. φράουλες φρέσκιες, κομμένες στη μέση
Για το ζελέ επικάλυψης
4 φύλλα ζελατίνας (1,6 γρ. το καθένα)
200ml. νερό
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γλυκόζη
4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Tρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας.
Κόβουμε σε μικρά κυβάκια το βούτυρο.
Χτυπάμε το αυγό με το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά με το βούτυρο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και το κοσκινισμένο αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και φτιάχνουμε μια ζύμη, τρίβοντας απαλά με τα δάκτυλά μας το βούτυρο με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφρά για λίγο και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.
Την παγώνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε στα δύο για τις 2 τάρτες.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλα.
Στρώνουμε τις ζύμες στις ταρτιέρες και τρυπάμε καλά με το πιρούνι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170ο C για 25 λεπτά.
Bγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε για 2 λεπτά για να «αφρατέψει» το μίγμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα μέχρι να πετύχουμε μία απαλή λεία κρέμα.
Γεμίζουμε τις τάρτες με την κρέμα.
Ετοιμάζουμε το ζελέ.
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πάνω σε φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε τη γλυκόζη ανακατεύοντας, στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας και προσθέτουμε τον χυμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.
Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε τις φράουλες με το ζελέ με ένα πινέλο.
Έτσι οι φράουλες θα γυαλίσουν και να διατηρηθούν περισσότερο.
Γαρνίρουμε την τάρτα με τις φράουλες ακτινωτά.
Ετοιμάζουμε το ζελέ.
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πάνω σε φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε τη γλυκόζη ανακατεύοντας, στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας και προσθέτουμε τον χυμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.
Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε τις φράουλες με το ζελέ με ένα πινέλο.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρούτα όπως μπανάνα, ακτινίδιο, ροδάκινο, βερίκοκο και δαμάσκηνο.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σταγόνες σοκολάτας ή με ξηρούς καρπούς αμύγδαλο ή φιστίκι.