Δώδεκα ημέρες … η περίοδος των εορτών και οι διατροφικές παρασπονδίες στο φόρτε τους. Καταναλώσαμε πολύ κρέας, αλκοόλ και βέβαια γλυκά πασπαλισμένα με άχνη, με καρύδια αλλά και σοκολατένιους κορμούς… Ας μην έχουμε τύψεις άλλωστε τα τραπεζώματα ήταν η αφορμή να δούμε φίλους, συγγενείς αλλά και να συναγωνιστούμε στη μαγειρική με τη μαμά μας ή και την πεθερά μας…
Εμείς επισκεφθήκαμε το Αγιολί, το αγαπημένο μας εστιατόριο, στη Θεσσαλονίκη και ζητήσαμε να μας ετοιμάσουν μια συνταγή απολαυστική χωρίς κρέας, ειδικά για τους φίλους του Έμβολος.
Για τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να επιλέξουμε τα αγαπημένα από ταλιολίνι και πένες μέχρι σπαγγέτι και φουσίλι. Μπορεί να είναι ολικής άλεσης, ζέας ή λαχανικών. Η επιλογή δική σας.
Αυτό που με εντυπωσίασε στο Αγιολί ήταν το προσεγμένο service, η συναρπαστική θέα, η ποιότητα των υλικών, η προσεγμένη κάβα. Για κρασί διαλέξαμε το αγαπημένο μου Variete rose, του Λαλίκου. Πρόκειται για ερυθρωπό ημίξηρο επιτραπέζιο κρασί από ορεινούς αμπελώνες. Η ποικιλία των σταφυλιών είναι ένα χαρμάνι Μοσχόμαυρου και Grenache Rouge. Δροσερό είναι θαύμα…
Το Αγιολί είναι ένα εστιατόριο για όλα τα βαλάντια, τα μενού έχουν φιλικές τιμές έως και χαμηλές. Η λίστα των γευστικών δημιουργιών και των κρασιών πολυποίκιλη, σωστά δομημένη. Η φιλοσοφία της κουζίνας συναισθηματική που δημιουργεί μνήμες γευστικές και εμπειρία…
Μπράβο στην προσπάθεια.
Ταλιολίνι με λαχανικά και κρέμα γραβιέρας Νάξου
Από το περίφημο restaurant Αγιολί, Θεσσαλονίκη
Υλικά για 4 άτομα
800 -1.000 γρ. ταλιολίνι ζέας
250 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. καρότο
50 γρ. κολοκυθάκι
50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
50 γρ. μανιτάρια
40 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
ελαιόλαδο
4 γρ. δυόσμο
Χυμό από μισό μοσχολέμονο
150 γρ. γραβιέρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε νερό που κοχλάζει, τα βράζουμε για 9-10 λεπτά και τα στραγγίζουμε, κρατώντας 50ml από το νερό τους για τη σάλτσα.
Κόβουμε το κολοκυθάκι, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης και τα μανιτάρια σε φέτες ή μπαστουνάκια.
Αφού τα σοτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο όλα μαζί για 6-7 λεπτά, τα «σβήνουμε» με το χυμό μοσχολέμονου.
Αφήνουμε για λίγο και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, την κρέμα γάλακτος, τα 100 γρ. τριμμένης γραβιέρας, τα ντοματίνια, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
Σημείωση: Το άμυλο που περιέχει το νερό των ζυμαρικών θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει πιο γρήγορα.
- Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με τη λαβίδα.
Τα σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένα πιπέρια