Στη Γερμανία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ιδιαίτερα. Το στεφάνι Adventskranz με τα τέσσερα κεριά, όσες και οι Κυριακές του Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την αρχή της εορταστικής περιόδου.
Κάθε Κυριακή σβήνουν και από ένα κερί και την παραμονή των Χριστουγέννων ανάβουν και τα τέσσερα κεριά. Τότε στολίζουν το δένδρο με όλη την οικογένεια παρούσα.
Τα παιδιά ετοιμάζουν το Adventskalender, το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο που το φτιάχνουν με μαεστρία και στο κουτάκι κάθε ημέρας βάζουν από ένα σοκολατάκι ή καραμέλα. Έτσι τρώνε μία κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τα εθιμικό εορταστικό τραπέζι έχει πάντα γαλοπούλα παραγεμιστή και πατατούλες ή χήνα και σαλάτα με κόκκινο λάχανο. Το διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά πίνουν ζεστό κρασί το Cluhwein, που φτιάχνουν με κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κονιάκ, εσπεριδοειδή και κανέλα με γαρίφαλο.
Tα σπίτια μοσχομυρίζουν κουλουράκια που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές. Το άρωμα του Stollen διανθίζει την εορταστική ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια παραλλαγή τσουρεκιού με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Το Stollen πρωταγωνιστεί στα τραπεζώματα φίλων και συγγενών. Η παράδοση θέλει να φέρνει γούρι στο σπίτι … γιατί έχει όλα τα αγαθά του Θεού. Οι Γερμανίδες συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει το καλύτερο.
Εμείς εξασφαλίσαμε την καλύτερη συνταγή από τα ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ που κάνουν αναβίωση όλων των εθιμικών γεύσεων της Ευρώπης και ετοιμάζουν παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες από όλες τις μεριές της Ελλάδας.
Stollen Αυθεντικό της Γερμανίας
Από τον Δημοσθένη Ασημάκο, pastry chef καθηγητή του ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας
1 κιλό αλεύρι δυνατό 70%
350 ml κρύο φρέσκο γάλα με 35% λιπαρά
5 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. μαργαρίνη
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
Μείγμα μπαχαρικών από κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού
30 γρ. σταφίδα μαύρη και ξανθή
20 γρ. κύβους πορτοκαλιού και περγαμόντο που μουλιάζουμε σε κονιάκ
20 γρ. αμυγδαλόψιχα
Για τη πάστα αμυγδάλου
50 γρ. ψίχα αμυγδάλου
50 γρ. ζάχαρη
βανίλια
2 ασπράδια αυγού
Για το φινίρισμα
Λίγο βούτυρο λιωμένο και μαργαρίνη
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισό αλεύρι, το γάλα και τη μαγιά και τα αφήνουμε για 90 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και τα ρίχνουμε στο μπολ ανακατεύοντας.
Ετοιμάζουμε την πάστα αμυγδάλου αναμειγνύοντας σε μπολάκι όλα τα υλικά και ζυμώνουμε δυνατά.
Προσθέτουμε στο αρχικό μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το μείγμα μπαχαρικών και την πάστα αμυγδάλου.
Ρίχνουμε στη ζύμη το κονιάκ με τις σταφίδες και τα φρούτα και ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες και τις βάζουμε στο φούρνο στους 50ο C για να «ξεκουραστούν».
Κατόπιν τις ενώνουμε και τις πλάθουμε σαν τσουρέκι και φουρνίζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα.
Μόλις το ξεφουρνίσουμε, το «περνάμε» με το λιωμένο βούτυρο και μαργαρίνη και το βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με ζάχαρη.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε το ψεκάζουμε με ανθόνερο.
Το αφήνουμε να στεγνώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν θέλουμε φινίρουμε με στικ βανίλιας και κόκκινα φρούτα του δάσους όπως σμέουρα…