Σουπιές μαγειρευτές με ελίτσες – Cuttlefish cooked with small Olives
Από την Στέλλα Πισσαδάκη, Tαβέρνα «Του Πισσά το Πασαπόρτι», Δημοτική Αγορά Χανίων
Η συνταγή δική σας.
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό σουπιές φρέσκιες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
500 γρ. πατάτες κομμένες στρογγυλές
1 ποτήρι ελιές μαύρες
1 φύλλο δάφνης
Λίγο κόκκινο κρασί ρωμαίκο
Λίγο αλεύρι
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τις σουπιές, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κομμάτια.
Τις βράζουμε με λίγο νερό και τις σουρώνουμε.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε τις σουπιές, την δάφνη και «σβήνουμε» με το κρασί.
Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον πελτέ ντομάτας.
Ανακατεύουμε ελαφρά.
Σιγοβράζουμε τις σουπιές για είκοσι λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από το μάτι και την αφήνουμε για πέντε λεπτά να κατέβει λίγο η θερμοκρασία.
Τότε προσθέτουμε τις ελίτσες.
Σερβίρουμε τις σουπιές χλιαρές για να αναδυθούν όλα τα αρώματα!
Cuttlefish cooked with small Olives
From Stella Pissadaki of the “Tou Pissa to Pasaporti” Tavern, in the Municipal Market of Chania
Ingredients for 4 people
1 kg fresh cuttlefish
2 dry onions finely chopped
3 ripe tomatoes past though the grinder
120 gr fresh green onions, chopped
120 gr finely chopped fennel
500 g. potatoes cut — rounded shape
1 cup black olives
1 bay leaf
a little red Roman wine
flour
1 Tbsp.. Tomato paste
one glass olive oil
freshly ground pepper
How to prepare
Wash the cuttlefish, peel them and cut in pieces.
Boil them with a little water and strain.
Chop the onions and sauté with olive oil in a deep pan.
Add the cuttlefish, the bay leaf and sprinkle with wine.
We leave for a while, for the wine to evaporate and add the tomatoes, potatoes, onions, the fennel and tomato paste.
Mix gently.
Let the cuttlefish simmer for twenty minutes in a covered pot.
Remove the saucepan from the heat and leave for five minutes in order for the temperature to drop.
Add the small olives.
Serve the cuttlefish lukewarm for all the flavors to emerge!