Συνταγή: Σουρωτένια πίτα με τυράκια Φολεγάνδρου

Σουρωτένια πίτα με τυράκια Φολεγάνδρου

Στην κουκλίστικη Φολέγανδρο δοκίμασα την ωραιότερη πίτα που είναι σύμβολο του νησιού.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Vrahos, οι σουρωτένιες πρωταγωνιστούν στον πρωινό μπουφέ μαζί με άλλα γνήσια και αντιπροσωπευτικά καλούδια του νησιού. Η κ.Δήμητρα Δεκαβάλλα που είναι η μαγείρισσα  του εργαστηρίου  παραδοσιακών γεύσεων του ξενοδοχείου, μου έδωσε την συνταγή και σας την «εμπιστεύομαι».

Τα τυριά μπορούν να αντικατασταθούν η μανούρα, με αρσενικό ή γραβιέρα Νάξου και η ανάλατη μυζήθρα με άλλο κρεμώδες τυρί αν και αυτή βρίσκεται εύκολα.

Η συνταγή δική σας.

 

Νήσος Φολέγανδρος

Σουρωτένια πίτα με τυράκια Φολεγάνδρου

Από την Δήμητρα Δεκαβάλλα, μαγείρισσα παραδοσιακών γεύσεων του ξενοδοχείου Vrahos, Καραβοστάσης Φολεγάνδρου

 Υλικά

1 ½ κιλό ντόπια μανούρα τριμμένη

1 κιλό μυζήθρα ανάλατη, λιωμένη με το πιρούνι

3 φρέσκα αυγά

Αλάτι θαλασσινό

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ. γ. αλάτι

1 κ.σ. μαγιά ή ξύδι

1 ποτηράκι χλιαρό νερό ή «όσο πάρει»

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφήνουμε την γέμιση να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σε μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε δυνατά ανασηκώνοντας την ζύμη για να πάρει αέρα και να στρώσει καλύτερα το φύλλο και βυθίζοντας τα δάκτυλά μας στην ζύμη.

Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και εύπλαστη.

Αφήνουμε την ζύμη να «φουσκώσει», σκεπασμένη για 2 ώρες τουλάχιστον, σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας .

 Στη συνέχεια κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε φύλλο.

Ακουμπάμε στο φύλλο ένα πιάτο γλυκού και κόβουμε ολόγυρα έτσι κάνουμε την βάση για τα πιτάκια μας.

 Απλώνουμε ομοιόμορφα μια ποσότητα του μείγματος των τυριών και ανασηκώνουμε τα χείλη του φύλλου ολόγυρα, έτσι θα δημιουργηθεί μια φωλιά για την γέμιση ώστε να μην χυθεί κατά το ψήσιμο.

Οι πίτες αυτές διαφέρουν από τα μελετίνια γιατί το φύλλο της τάρτας δεν είναι τσιμπητό και βέβαια δεν βάζουμε κανέλα και ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 έως 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνειά τους