Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί

Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί

Σήμερα ετοιμάσαμε για εσάς τον πιο νόστιμο ψαρομεζέ, αρωματικό, κρασάτο ψημένο στη γάστρα όπως  παραδοσιακά κάνουν οι ψαράδες.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η σάλτσα μελωμένη και το κρασί δίνει ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση…

Η γάστρα χαρίζει τη δική της γευστική πινελιά.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ψαριού ή όποιο ψάρι βρείτε και σας αρέσει. Θα ξεφύγετε έτσι από το ψητό ή τηγανητό που είναι συνηθισμένα.

Πάντως ο σκάρος και η σκορπίνες είναι ιδανικές και πολύ νόστιμες .

Η συνταγή δική σας

Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί 222

Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στην κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

2 σκορπίνες ή σκάρους ολόκληρους

1 σφηνάκι κρασί ασύρτικο για το ράντισμα

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

4 ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες χωρίς τους σπόρους

2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο

1 ποτήρι κρασί ασύρτικο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι εκλεκτό ελαιόλαδο

Ρίγανη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί 22

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα ψάρια.

Τα χαράζουμε κεντρικά  από κάθε πλευρά. Τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με κρασί.

Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί 23Σε μπολ βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και τις φέτες.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον πελτέ, τη ρίγανη, το αλάτι, τα πιπέρια, το μαϊντανό και τη δάφνη .

Στρώνουμε στη γάστρα τα κρεμμύδια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε τα ψάρια.

Τα περιλούζουμε με το κρασί και προσθέτουμε από πάνω το μίγμα με τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Αν στο ενδιάμεσο χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι ή κρασί.

Μόλις μελώσει η σάλτσα βγάζουμε τη γάστρα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Οι τηγανιτές πατατούλες της μαμάς πηγαίνουν τρέλα.

Προηγούμενο άρθροΤα βρέφη όσο βρίσκονται στη μήτρα έχουν ορισμένους επιπλέον σαυροειδείς μυς στα χέρια
Επόμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες