Σήμερα ετοιμάσαμε για εσάς τον πιο νόστιμο ψαρομεζέ, αρωματικό, κρασάτο ψημένο στη γάστρα όπως παραδοσιακά κάνουν οι ψαράδες.
Η σάλτσα μελωμένη και το κρασί δίνει ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση…
Η γάστρα χαρίζει τη δική της γευστική πινελιά.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ψαριού ή όποιο ψάρι βρείτε και σας αρέσει. Θα ξεφύγετε έτσι από το ψητό ή τηγανητό που είναι συνηθισμένα.
Πάντως ο σκάρος και η σκορπίνες είναι ιδανικές και πολύ νόστιμες .
Η συνταγή δική σας
Σκορπίνες φουρνιστές στη γάστρα με ντομάτα και κρασί
Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στην κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
2 σκορπίνες ή σκάρους ολόκληρους
1 σφηνάκι κρασί ασύρτικο για το ράντισμα
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες χωρίς τους σπόρους
2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
1 ποτήρι κρασί ασύρτικο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι εκλεκτό ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα ψάρια.
Τα χαράζουμε κεντρικά από κάθε πλευρά. Τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με κρασί.
Σε μπολ βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και τις φέτες.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον πελτέ, τη ρίγανη, το αλάτι, τα πιπέρια, το μαϊντανό και τη δάφνη .
Στρώνουμε στη γάστρα τα κρεμμύδια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε τα ψάρια.
Τα περιλούζουμε με το κρασί και προσθέτουμε από πάνω το μίγμα με τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Αν στο ενδιάμεσο χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι ή κρασί.
Μόλις μελώσει η σάλτσα βγάζουμε τη γάστρα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.
Οι τηγανιτές πατατούλες της μαμάς πηγαίνουν τρέλα.