Συνταγή: Ρυζόπιτα μοναστηριακή με πορτοκάλι – Ανεβασμένη γεύση!

Από την βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef 

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Υλικά

2 κιλά ρύζι καρολίνα

500 γρ. καρυδόψυχα

1 φακελλάκι κανέλα σε σκόνη

1 κιλό ζάχαρη καστανή

2 κιλά φύλλα Βηρυτού

500 γρ γλυκό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

600 γρ φρέσκο βούτυρο

 

Ρυζόπιτα μοναστηριακή με πορτοκάλι 1Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 μέρη νερό ένα μέρος ρύζι και βράζουμε για 25 λεπτά.

Κατεβάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια μπασίνα.

Ρίχνουμε και την ζαχαρη, την κανέλα, την καρυδόψυχα και το γλυκό πορτοκάλι ψιλοκομμένο.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε δύο μπασίνες.

Βουτυρώνουμε με φρέσκο βούτυρο ένα ταψί και στρώνουμε δυο φύλλα στη συνέχεια ραντίζουμε με φρέσκο βούτυρο που έχουμε ζεστάνει και βάζουμε  από πάνω ακόμα ένα φυλλο.

Βάζουμε μια στρωση από τη γέμιση μας και στη συνέχεια πάλι ένα φύλλο που ραντίζουμε με φρέσκο βούτυρο και ακομα δυο φύλλα που κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Ρυζόπιτα μοναστηριακή με πορτοκάλι 3Προσθέτουμε και  πάλι γέμιση και στη συνέχεια τρία φύλλα με την ίδια διαδικασία.

Στο τελευταίο φύλλο ρίχνουμε όσο βούτυρο μας περίσσεψε και το απλώνουμε πολύ καλά.

Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ένα μικρό κομμάτι γλυκό πορτοκάλι.

 

 

Προηγούμενο άρθροΤι ρόλο παίζουν τα φυτο-λάδια και τα αιθέρια έλαια στην ζωή μας
Επόμενο άρθροΜ. Αλέξανδρος Τρικάλων: Κάλεσμα φιλάθλων για το ντέρμπι με τον Φίλιππο Αλεξάνδρειας.