Συνταγή: Ρoβιόλες – Γεύση γλυκιά γιορτινή και συνάμα νηστίσιμη

Ρoβιόλες - Γεύση γλυκιά γιορτινή και συνάμα νηστίσιμη
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Από τα ωραιότερα γλυκά κολοκυθοπιτάκια που δοκίμασα, που εδώ τα ονομάζουν ροβιόλες και πραγματικά τις απόλαυσα στη κουκλίστικη Στεμνίτσα, στα ορεινά της Αρκαδίας.

Φωτο – Το καφέ Γερουσία στη Πλατεία Στεμνίτσας

Η φίλη Σοφία Μπενοπούλου φτιάχνει γλυκά φευγάτα από γαλακτομπούρεκο αστεράτο και γαλατόπιτα μέχρι γλυκό καρυδάκι. Το πρόβλημα είναι τι να πρωτοδιαλέξεις στο ατμοσφαιρικό καφέ της στη πλατεία. Το όνομά του «Γερουσία» και στέκει εκεί από το 1870… Ηρωικοί τόποι, ποίημα της φύσης και ωραίοι άνθρωποι.

Ροβιόλες

Από τη Σοφία Μπενοπούλου-Σαρακινιώτη του Ζαχαροπλαστείου «Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1870» στη Στεμνίτσα

Υλικά

Για το φύλλο

1 φλιτζάνι νερό

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Μισό φλιτζάνι καφέ ξύδι

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

1 κιλό γλυκοκολοκύθα κόκκινη

1 ποτήρι καρύδι τριμμένο

1 ποτήρι μέλι ανθέων ή ελάτης

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. σταφίδες μαύρες

100 γρ. σταφίδες ξανθές

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλο

2 κ.γ αλάτι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

1 φέτα πορτοκάλι

Για το φινίρισμα

200 γρ. καρύδια χονδροαλεσμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά για το φύλλο μαζί και αφού τα ανακατέψουμε καλά με το χέρι μας προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να ξεκολλά από τα χέρι μας.

Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε με την ρόδα σε μικρά κυκλάκια.

Φτιάχνουμε την γέμιση. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» την γλυκοκολοκύθα για 5 λεπτά και την βάζουμε στο σουρωτήρι πιέζοντάς την.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε την γλυκοκολοκύθα με λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Ανακατεύουμε την γέμιση με ξύλινη κουτάλα.

Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με μια κουταλιά γέμιση.

Κλείνουμε το φύλλο πατώντας την άκρη με πηρούνι και τρυπάμε πάνω με την οδοντογλυφίδα για να ψηθούν καλύτερα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά.

Όπως οι ροβιόλες μας είναι ζεστές τις «περνάμε» με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.

Τέλος τις πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.