Συνταγή : Ρεβίθια με σπανάκι και αρωματικά – Νόστιμη και εύκολη συνταγή

Τα ρεβίθια είναι το αγαπημένο όσπριο που τρώγεται ευχάριστα όλους τους μήνες του χρόνου. Το έχω συνδέσει με γευστικές μνήμες από το καλοκαίρι μου στη Σίφνο σαν ρεβιθάδα στο ξυλόφουρνο ή ακόμα στην Ύδρα «δια χειρός του περίφημου ζωγράφου Τέτση», αγαπημένου μου.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ρεβίθια είναι όσπριο με εξαιρετική διατροφική αξία και σας συμβουλεύουμε να συμπληρώνεται τη διατροφή σας. Είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ,  βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Μας προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Πάνω από όλα όμως είναι νόστιμα και μια υπερτροφή της «φτωχής κουζίνας»…..

Σούπα ρεβιθιών με σπανάκι και αρωματικά

Από τον Σπύρο Νάκο executive chef

Υλικά

200 γρ. ρεβίθια βραστερά Γρεβενών

200 γρ. σπανάκι φρέσκο

1 λίτρο νερό

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 καρότα μέτρια κομμένα σε ροδέλες

2 ντομάτες κομμένες σε χοντρά καρέ

2 κ.σ πελτέ ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ρεβίθια με σπανάκι και αρωματικάΤρόπος παρασκευής              

Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να φουσκώσουν σε νερό, προσθέτοντας και ελάχιστη σόδα.

Την επομένη ξεπλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

 Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι.

 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

 Όταν σοταριστούν ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες χοντρό καρέ, το πελτέ που αραιώνουμε με νερό, τα ρεβίθια, το δεντρολίβανο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-35 λεπτά.

Μετά τα 20 λεπτά προσθέτουμε και το σπανάκι στα ρεβίθια και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Τέλος προσθέτουμε αφού δοκιμάσουμε το αλάτι και τα πιπέρια.

Αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας ελαφρά.

Σερβίρουμε και το τυράκι φέτα με φρυγανισμένα ψωμάκια ή κάποιο αλίπαστο ταιριάζουν τρέλα….

Προηγούμενο άρθροΦτιάξε κρεμοσάπουνο εύκολα και οικονομικά – Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Καταλήψεις των μαθητών των 1ου και 2ου Γυμνασίου. – βίντεο