Συνταγή: Ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο – Η αυθεντική συνταγή της Περγάμου

Η αγαπημένη μου κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος Εστίας Ν. Σμύρνης, έφτιαξε ειδικά για εμάς την αυθεντική συνταγή του εορταστικού ψωμιού της Περγάμου με μαστίχα και γλυκάνισο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η νοστιμιά δεν περιγράφεται όπως επίσης και τα αρώματα που ξεχείλισαν την κουζίνα της.

Το παρουσιάσαμε πάνω σε αραχνούφαντα κεντίδια του Μουσείου.

Η παράδοση θέλει με το πρώτο σιτάρι της Περγάμου να έφτιαχναν οι νοικοκυρές της Περγάμου περίτεχνα ψωμιά. Η επιτυχία ή μη, ήταν καθοριστική για τη φήμη της νοικοκυράς. Το προζύμι «πιανόταν» το βράδυ με μαγιά από το προηγούμενο ζύμωμα. Το σταύρωναν και τσιμπούσαν το ζυμάρι για «να σκάσει το κακό μάτι». Δίκαια «ακουμπήσαμε» το πολύτιμο ψωμί για να το φωτογραφίσουμε σε ολομέταξα κεντίδια.

Η συνταγή δική σας.

Ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο

Από τη Θέμιδα Παπαδοπούλου, Εστία Ν.Σμύρνης 

Υλικά

2 κιλά αλεύρι χωριάτικο σταρένιο

Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

4 φακελάκια ξηρή μαγιά

Λίγο αλάτι

4-5 κομμάτια μαστίχα

2 κ.σ. γλυκάνισο

Νερό χλιαρό

Λίγη καστανή ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Στο γουδί κοπανάμε μαζί με την καστανή ζάχαρη τη μαστίχα μέχρι να γίνει σκόνη και αμέσως μετά κοπανάμε ελαφρά το γλυκάνισο για να βγάλει το άρωμά του.

Πάνω στον πάγκο της κουζίνας κάνουμε ένα βουναλάκι από το αλεύρι και στη μέση ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και βάζουμε όλα τα υγρά και τα αρωματικά.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Την αφήνουμε «να ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με το χέρι μας δημιουργώντας κορδόνια

Με αυτά διακοσμούμε το ψωμί μας δίνοντας  σχήματα λουλουδιών ή πουλιών.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο ταψί δίνοντας το σχήμα και τη διακόσμηση που θέλουμε στο ψωμί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 90-120 λεπτά.

Βγάζουμε το ψωμί από το ταψί και το αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα να κρυώσει μετά από 30 λεπτά μπορούμε να το κόψουμε και να το απολαύσουμε.