Μια γευστική δημιουργία που γίνεται στη στιγμή. Ανήκει θα λέγαμε στην κουζίνα «povera» αφού χρησιμοποιούμε φτωχικές πρώτες ύλες για να την φτιάξουμε.
Την συνταγή μου έδωσε ο Γιάννης Συρίγος από την Θηρασιά αλλά εμείς την φτιάξαμε και την απολαύσαμε στην αγαπημένη μου Εύβοια, στη Κορασίδα.
Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε ντοματάκια που είναι πιο νόστιμα αν τύχει μάλιστα να βρείτε αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού άνυδρα τότε γίνεται όνειρο…
Πάντως οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται όταν είναι αυθεντικοί αλλά γίνονται χυλός που τον ρίχνουμε με κουτάλι σε καυτό ελαιόλαδο… αυτός είναι ο λόγος που λέγονται ντοματοτηγανίτες…
Aν θέλουμε τρίβουμε και λίγο τυρί φέτα πάνω από τους ντοματοκεφτέδες.
Η συνταγή δική σας.
Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανίτες
Από τον Γιάννη Συρίγο, από τον Μανωλά, Θηρασιάς
Υλικά
1 κιλό ντοματάκια κομμένα στα 4
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισή φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μια πρέζα σόδα μαγειρικής
1 ποτήρι νερό
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά.
Σφίγγουμε το ψωμί στα χέρια μας για να φύγει εντελώς το νερό.
Σε μπασίνα βάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε όλα τα υλικά κατά σειρά.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ώστε να «δέσει» το μίγμα.
Σκεπάζουμε την μπασίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να αναδυθούν τα αρώματα.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» ρίχνουμε με ένα κουτάλι τον χυλό του ντοματοκεφτέ και μόλις δέσει και ροδοκοκκινήσει τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους ντοματοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε και τα αρώματα πλημμυρίζουν ….το τραπέζι.