Βιέννη, η πόλη του applestrudel, του καφέ και της μουσικής…
Ταξίδι με αιτία την «μύησή μου» στην δημιουργία του αυτοκρατορικού applestrudel στο ατμοσφαιρικό Παλάτι Σεπρούν, το παλάτι της Σίσσυ. Μυσταγωγία και η αυθεντική συνταγή «δική σας» αν και θεωρείται μυστικό επτασφράγιστο !! Όχι όμως για εσάς …….
Η Πριγκίπισσα Σίσσυ είναι η εμβληματική προσωπικότητα της Αυστρίας, που αγαπήθηκε και στιγμάτισε την Βιεννέζικη ζωή, χάρισε χρώμα και αίγλη . Στην αυστριακή γαστρονομία έβαλε την δικής της σφραγίδα με το περίφημο applestrudel. Το όνειρο κάθε γευσιγνώστη είναι να το δοκιμάσει σε ατμόσφαιρα εποχής …..
Εμείς περάσαμε τις πύλες του Παλατιού Σεμπρούν.
Μπαίνοντας από την Κεντρική είσοδο κατευθυνθήκαμε αριστερά και γρήγορα «κατεβήκαμε» στο αυτοκρατορικό αρτοποιείο. Στο υπόγειο τα παρασκευαστήρια του θρυλικού applestrundel. Mία έντονη ματιά στο παρελθόν. Η επίδειξη παρασκευής του ονειρικού γλυκού μόλις έχει αρχίσει …… Όλα γίνονται με την αίγλη και την μυσταγωγία εκείνης της εποχής. Μου φάνηκε ιδιαίτερα εύκολο ….. Το δοκίμασα σχεδόν αχνιστό….. με αυτή την υπέροχη σαντιγί.
Το δεύτερο κομμάτι ήρθε στο τραπέζι μας συνοδεία ανάλογου καφέ στο Rezidenz café του παλατιού… Το όνειρο…
Rezidenz café – Strudelshow – 0043124100310
H MYΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ APPLESTRUDEL
YΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
250 γρ. αλεύρι τύπου 700
2 γρ. αλάτι
1 αυγό
100ml χλιαρό νερό
20 ml. ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
100 γρ κρουτόν
50 γρ. βούτυρο αλατισμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό μήλα μαλακά καθαρισμένα
1 σφηνάκι ρούμι
170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες
10 ml χυμό λεμονιού
140 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. κανέλα σε σκόνη
150 κρουτόν βουτύρου
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
΄Αχνη ζάχαρη με ελάχιστη κανέλα
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, δηλ. του στρούντελ και ζυμώνουμε δυνατά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια μας.
Δίνουμε στην ζύμη το σχήμα της μπάλας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε ένα μπολ με ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη μεγάλη λινή πετσέτα και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. Οι πιο έμπειρες μπορούν να ανοίξουν το φύλλο στον αέρα σαν την πίτσα.
Το πάχος του φύλλου μας θα πρέπει να είναι σαν της γκοφρέτας.
Αρχίζουμε και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρουτόν ή τα κομματάκια από μπαγιάτικο ψωμί. Μόλις πάρουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα είναι έτοιμα.
Αναμιγνύουμε τα 140 γρ. καστανής ζάχαρης με την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες .
Αν θέλουμε τις κόβουμε και στην μέση.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τα μήλα, το ρούμι, την κανελοζάχαρη, τα κρουτόν, τις σταφίδες, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.
Πάνω στο ορθογώνιο φύλλο ακριβώς στην μέση απλώνουμε την γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου και με τα χέρια μας τυλίγουμε προσεκτικά βοηθούμενοι από το ύφασμα.
Μόλις το στρούντελ μας πάρει το σχήμα του κλείνουμε τις δύο άκρες.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 190ο C μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα.
Tips
Bουτυρώνουμε με πινελάκι το στρούντελ μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.
Μετά από 10 λεπτά πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε με κρέμα σαντιγί.
Καλή επιτυχία.