Συνταγή: Μπισκότα με ταχίνι και καρύδια – Νηστίσιμη νοστιμιά

Το ταχίνι είναι τροφή εξαιρετικής διατροφικής αξίας και ενδείκνυται για την περίοδο των νηστειών.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στη κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ταχίνι προέρχεται από την πολτοποίηση του ωμού ή καβουρδισμένου σησαμιού. Δυστυχώς μόλις προσφατά ανακτά τη θέση που του πρέπει αφού μέχρι πρόσφατα ήταν παρεξηγημένο από πολλούς σαν θερμιδογόνο και παχυντικό.

Όμως ένα 1 κουταλιά ταχίνι έχει τις μισές θερμίδες από ότι μια κουταλιά βουτύρου ή ελαιολάδου. Είναι τροφή πλούσια σε αμινοξέα και αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς παρέχει στον οργανισμό πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας που βοηθά αυτούς που νηστεύουν. Επίσης “χαρίζει” στον οργανισμό μας υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ενδυνάμωση της μνήμης, των εγκεφαλικών λειτουργιών και του νευρικού συστήματος. Τελευταία αποδείχθηκε ότι η ποσόστωση σεληνίου βοηθά τον οργανισμό έναντι του στρες.

Εμείς τα καθιερώσαμε στη διατροφή μας και ετοιμάσαμε για εσάς μπισκότα με ταχίνι, πορτοκάλι και καρύδια… για να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας.

Μπισκότα με ταχίνι και καρύδια

από την Νανά Γκαμπούρα executive chef του βραβευμένου εστιατορίου “Στη κουζίνα της μαμάς Άννας”

Υλικά

310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

230 γρ. ταχίνι

120 ml φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι

20 γρ. ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι

15 ml μπράντυ ή Grand Marnier

120 γρ. ζάχαρη καστανή

130 γρ. καρύδι τριμμένο

Μπισκότα με ταχίνι και καρύδια Νηστίσιμη νοστιμιάΤρόπος παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και αρχίζουμε να χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τέλος τα καρύδια.

Συνεχίζουμε τα χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και την χωρίζουμε σε μέρη των 200 γρ.

Τα πλάθουμε σε μπαστούνια.

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε κάποια απόσταση τα μπαστούνια.

Τα χαράζουμε βαθιά σε φέτες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 25 λεπτά στον αέρα.

Αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά και τα χωρίζουμε σε παξιμαδάκια.

Τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 160ο C για 20 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά χωρίς να τα σκεπάσουμε και την επομένη τα κλείνουμε σε μεταλλικό κουτί.

Με τον καφέ είναι τρέλα όπως και με το τσάι.

Προηγούμενο άρθροΗ ψυχική υγεία των γυναικών ορίζεται από τα πρότυπα που προβάλουν τα ΜΜΕ – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΝεοχώρι: Beauty Day με την μοναδική Ίνα Λαζοπούλου* στο φαρμακείο του κ. Δημήτρη Μαλιώτα. (Βίντεο-φωτό)