Το κυριακάτικο πιάτο όλης της χώρας μας. Είναι νόστιμο, μυρωδάτο και απολαυστικό αρέσει σε όλους άρα η νοικοκυρά δεν χρειάζεται να προβληματίζεται.
Είναι ένα πιάτο «passe partou»t, δηλ. ένα πιάτο που πάει με όλα. Μου αρέσει να το απολαμβάνω με ένα ποτήρι κρασί αγιωργήτικο ή ξινόμαυρο λίγο δροσερό.
Η αγαπητή μου φίλη Φωτεινή Κασσαβέτη μοιράζεται μαζί μας την συνταγή της.
Μοσχαράκι γιουβέτσι στην γάστρα
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη, διαπρεπή βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα!
Υλικά
1200 μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 κομμάτι πράσο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
Ένα ποτήρι λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή ροδίτης
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπαχάρι σε κόκκους
Κανελογαρύφαλα σε σκόνη
Αλάτι θαλασσινό
Ποικιλία από τριμμένα τυριά γραβιέρα, αρσενικό ή παρμεζάνα
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και «θωρακίζουμε» ολόγυρα το κρέας γυρίζοντάς το με λαβίδα για γύρω γύρω για 8-10 λεπτά.
Προσθέτουμε ολόκληρα το κρεμμύδι, και το πράσο και αφήνουμε να λαδωθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για 1 ώρα.
Λίγο πριν το τέλος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπαχάρι και τα κανελογαρύφαλλα.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
Το αδειάζουμε σε γάστρα.
Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας.
Από σουρωτό περνάμε την σάλτσα και αφαιρώντας τα λαχανικά περιχύνουμε το φαγητό.
Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κριθαράκι και δύο δάχτυλα ακόμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.
Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε με το μίγμα των τυριών και αφήνουμε την γάστρα στον φούρνο για 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.