Γευστική γλυκιά δημιουργία που “γράφει” στον ουρανίσκο αλλά και στην μνήμη μας.
Η Φολέγανδρος είναι το αγαπημένο μου νησί για τρεις λόγους. Για την γαστρονομία του, για την ανέγγιχτη ομορφιά του και για το ‘ευ ζην” σε ένα ξενοδοχείο που θεωρούν τους πελάτες φιλοξενούμενους και τα λαχανικά τους έχουν άρωμα άλλης εποχής αφού είναι από το μποστάνι του κ.Αντώνη, με άνυδρα λαχανικά και μελιτζάνες αρωματισμένες από τους βασιλικούς του.
Από το δωμάτιο μου ατενίζω το απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους και ξεχνιέμαι… γιαυτό δηλώνω fan του νησιού που είναι η δική μου πρόσφατη ανακάλυψη…
Μελόπιτα Φολεγάνδρου
Από την Δήμητρα ΄Αγα, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Vrahos, Καραβοστάση Φολεγάνδρου
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 ποτήρι ντόπιο μέλι θυμαρίσιο
2-3 αυγά
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 βανίλια
Για το πασπάλισμα
Κανέλα σε σκόνη
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού χλιαρό νερό (ή όσο χρειαστεί ώστε να έχουμε μία σφιχτή αλλά ευκολόπλαστη ζύμη)
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε την μυζήθρα μαζί με την ζάχαρη και την ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια, λίγη κανέλα και το θυμαρίσιο μέλι και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και «σταθεί» η γέμιση.
Ετοιμάζουμε την ζύμη αναμιγνύοντας όλα τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μας.
Με κουπάτ ή με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε ολόγυρα το φύλλο και ανασηκώνουμε τις άκρες με τα δάκτυλα πιέζοντας ελαφρά για να δημιουργηθεί η βάση μιας τάρτας.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια μαρίζ.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
«Περνάμε» το ταψί με ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα ταρτάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 35 λεπτά.
Μόλις βγάζουμε από τον φούρνο τις μελόπιτες αφήνουμε να κρυώσουν και τις απολαμβάνουμε.