Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα ντομάτας – Νόστιμη, εύκολη και φθηνή νηστίσιμη γεύση!

Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα ντομάτας

Η μελιτζάνα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό λαχανικό στη μεσογειακή κουζίνα και φτιάχνεται με χίλιους τρόπους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η συνταγή μας καλύπτει και αυτούς που νηστεύουν οπότε θα πασπαλίσετε αν θέλετε τις μελιτζάνες με τριμμένο παξιμάδι και κανελίτσα. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να πασπαλίσετε τις μελιτζάνες με γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου ή ακόμα και τυρί φέτα. Μπορείτε αν θέλετε απλά να περιχύσετε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα χωρίς να τις βάλετε στο φούρνο

Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή της Βερόνικας που είναι πανεύκολη και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τυρί χωρίς να το βάλουμε στο φούρνο έτσι καλύπτουμε όλα τα γούστα.

Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα 

Από την Βερόνικα Περγκάλι, δεινή μαγείρισσα

Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα ντομάταςΥλικά

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες των 3 εκ.

2 κιλά ώριμες ντομάτες τριμμένες

Ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 κ.σ. κρασί Νάμα ή αντίστοιχο γλυκό

Μισό κουταλάκι ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το πασπάλισμα

Γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου χοντροτριμμένη ή τυρί φέτα ή τριμμένο παξιμάδι με κανελίτσα

Τρόπος Παρασκευής

Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες και αφού τις αλατίσουμε τις βάζουμε στο σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.

Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα ντομάτας 2Τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.

Σε μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Tις αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το πολύ ελαιόλαδο.

Αν δεν θέλουμε να κρατήσουν ελαιόλαδο και να γίνει το φαγητό μας πιο ελαφρύ χωρίς να χάσει σε νοστιμιά τότε τις ψήνουμε στο γκριλ ή στο φούρνο στρώνοντας λαδόχαρτο στο ταψί και αραδιάζοντας τις μελιτζάνες για 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα πιπέρια και τη ζάχαρη. «Σβήνουμε» με το γλυκό κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να μελώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.

Σε πυρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με το τυρί αλλά επειδή είναι νηστεία κάποιοι δεν τρώνε οπότε το βάζουμε ξεχωριστά.

Πάνω από τις μελιτζάνες αν θέλουμε βάζουμε φρέσκο μαϊντανό έτσι για τσαχπινιά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 13-08-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 13 Αυγούστου 2021