Αυθεντική Iταλική Συνταγή για κάστανα γλασέ ή αλλιώς μαρόν γλασέ που σε όλο τον κόσμο πρωταγωνιστούν στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Αν και η συνταγή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία και ειδικότερα στην Προβηγγία, την καλύτερη εκδοχή της την δοκίμασα στο περίφημο ιστορικό Caffe Greco της Ρώμης.
Το caffe έχει χαρακτηριστεί ιστορικό από τους Ιταλούς αφού “στέκει” από το 1760, στην καρδιά της Ρώμης, δίπλα στην Piazza di Spania και συγκεκριμένα στην Via Contoti, τον δρόμο που “γεννιέται” και εκτίθεται η υψηλή ραπτική.
Η συνταγή μας δόθηκε από τους ζαχαροπλάστες όπως και αυτή του πραγματικού τιραμισού και της πανακότας με φρούτα του δάσους που θα σας παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες.
Μαρόν γλασέ
Από το Iστορικό Caffe Greco, της Ρώμης
Υλικά
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα
1 ½ κιλό καστανή ζάχαρη
1 ½ λίτρο νερό εμφιαλωμένο
1 βανίλια φυσική ή 2 βανιλίνες
Σε μια κατσαρόλα νερό σιγοβράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε σε μικρό σουρωτήρι να φύγουν εντελώς το νερό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και την βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και την βανίλια και αφήνουμε το σιρόπι να «δέσει» βράζοντας για 3 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια «εμβαπτίζουμε» τα κάστανα στο σιρόπι, μαζί με το σουρωτήρι, για να μείνουν τραγανά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 λεπτό.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μαζί με τα κάστανα από τη φωτιά και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα κάστανα και ξαναβράζουμε το σιρόπι για 3-4 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το σουρωτήρι με τα κάστανα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για 2 ημέρες ακόμη.
Την 5η ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα με τα καραμελωμένα κάστανα για 30 λεπτά στο ψυγείο και αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κάστανα από την κατσαρόλα και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 190ο C και τον σβήνουμε. Τότε βάζουμε το ταψί με τα κάστανα και τα αφήνουμε για 40 λεπτά.
Αν θέλουμε τα ραντίζουμε και με κάποιο λικέρ, αυτό του πορτοκαλιού ή με ούζο που τους πάει τρέλα.
Τα μαρόν γλασέ είναι έτοιμα.
Αν θέλουμε να διατηρηθούν μέχρι 3 μήνες τα τυλίγουμε σε χαρτάκια προστατευτικά διαφορετικά στις γιορτές τα έχουμε σερβιρισμένα σε ωραία πιατέλα.
Μικρά μυστικά
Το σιρόπι που περισσεύει από τα κάστανα πάει απίθανα με κατσικίσιο τυρί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή στο γιαούρτι μας δίνει μια πινελιά χειμωνιάτικη εορταστική.