Συνταγή: Μαραθόπιτα – Μια αρωματική πίτα μακροβιοτική

Μαραθόπιτα - Μια αρωματική πίτα μακροβιοτική

Η Κρήτη έχει κερδίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αρωματική, ευζωική και μακροβιοτική κουζίνα της. Το ελαιόλαδο, τα χόρτα και τα βοτάνια όπως και τα γαλακτομικά προϊόντα έχουν θέση πρωταγωνιστική στη κρητική διατροφή.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κρητικής γεύσης είναι η νόστιμη μαραθόπιτα που ενδείκνυται μετά τις γιορτές και την πολυφαγία.

Η κυρία Μαρινάκη, μητέρα του ιδιοκτήτη του Βοτανικού Κήπου Χανίων μας δίνει τη συνταγή της αυθεντικής κρητικής μαραθόπιτας.

Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένας παράδεισος με δέντρα και λουλούδια από όλο τον κόσμο και βέβαια τα κρητικά ενδημικά φυτά που είναι μοναδικά στο είδος του. Αξίζει αν βρεθείτε στην περιοχή των Χανίων να τον επισκεφθείτε. Στο χώρο λειτουργεί και εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας.

Μαραθόπιτα κρητική

Από την κυρία Μαρινάκη του Βοτανικού Κήπου Χανίων

Υλικά

500 γρ μάραθο

500 γρ ποικιλία από άγρια χόρτα εποχήςΜαραθόπιτα 3

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Mισό ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι μαλακό 70%, κοσκινισμένο

1 ποτήρι νερό

2-3 κ.σ.  ελαιόλαδο

1 κ.γ αλάτι

2-3 κ.γ  χυμό  λεμονιού

ΜαραθόπιταΤρόπος Παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, τα άγρια χόρτα και τα αρωματικά.

Μαραθόπιτα 2Στραγγίζουμε τα χορταρικά μας για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά της ζύμης και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας δυνατά.

Προσθέτουμε και το αλεύρι αργά αργά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 3-4 μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγουμε  φύλλα διαμέτρου 10 εκατοστών.

Για να μην κολλήσει το φύλλο στον πλάστη τον αλευρώνουμε.

 Βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση και κλείνουμε τις άκρες για να μην χυθεί η ζύμη.

Ανοίγουμε με τον πλάστη την μαραθόπιτα και την κάνουμε όσο πιο λεπτή μπορούμε.

Αλευρώνουμε την πίτα μας.

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε προσεκτικά την μαραθόπιτα με σπάτουλα για να μην σπάσει.

Μόλις ροδοκοκκινίσει την γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.

Η μαραθόπιτα είναι έτοιμη με όλα τα αρώματα της κρητικής γης.

Προηγούμενο άρθροΗ Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει οφέλη σε όσους υποφέρουν από αϋπνία
Επόμενο άρθροΗ μετακόμιση στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και λιποβαρούς μωρού, σύμφωνα με έρευνα