Δροσερή καλοκαιρινή συνταγή γρήγορη και πολύ νόστιμη. Την δοκίμασα στη πανέμορφη Χίο από τον φίλο μου Χαράλαμπο Θεοχάρη που είναι γνωστός chef. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χερίσια μακαρόνια με πένες, σπαγγέτι, κοφτό μακαρονάκι ή και λιγκουίνι.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Το μαρμάρινο μάγγανο σήμα κατατεθέν των αρχοντικών του Κάμπου μας δροσίζει όσο δεν φαντάζεστε
Kαι επειδή είμαστε μακαρονάδες… η συνταγή δική σας.
Μακαρόνια χερίσια με σάλτσα ντομάτας και ελιές
Από τον Χαράλαμπο Θεοχάρη, executive chef του ξενοδοχείου Ελληνικό Κάστρο, Χίος
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ μακαρόνια χερίσια Χιώτικα
2 κ. γλ. ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο
1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 καρότα ξυσμένα στο τρίφτη
6 φύλλα βασιλικού
μια πρέζα ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
25 ελιές μαύρες ολόκληρες χωρίς κουκούτσι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βράζουμε τα μακαρόνια για 15 λεπτά ή ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό με το ελαιόλαδο.
Παράλληλα ετοιμάσουμε την σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο όλα τα υλικά μαζί.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 -20 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.
Περιχύνουμε τα χερίσια μακαρόνια με την σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυρί γραβιέρα αν θέλουμε.